žalostna ženska Dobra karma

'Odločila sem se pisati vsem tistim, ki ste ...

Simon Kukec Svet24.si

Ste ga videli? Na lastno pest je zapustil ...

jankovic ceferin bobo 2 Reporter.si

Zoran Janković svojega nekdanjega odvetnika ...

klop, klopi Svet24.si

Najbolj nevarna "zverina" v Sloveniji prebujena in...

20200219-00990349 Necenzurirano

Med epidemijo še čistka v policiji

miljana kulic Odkrito.si

Zadruga: Popljuvala očeta svojega otroka

Jenrej Tozon Njena.si

Jernej Tozon svojo Evo odriva stran od sebe

Novice Novo mesto

AVDIO: V Novem mestu o logistiki v kmetijstvu

Piše: STA

Čas objave:
06.11.2019 12:36

Na 13. mednarodni konferenci Logistika v kmetijstvu, ki v Novem mestu danes poteka v organizaciji Grma Novo mesto - centra biotehnike in turizma, gostijo tudi delegacijo iz Rusije oz. predstavnike sibirskih regij Krasnojarsk in Hakasija. S temi se bodo pogovarjali o medinstitucionalnem sodelovanju v kmetijstvu, živilstvu in turizmu.

Direktor novomeškega centra Tone Hrovat je povedal, da pri sodelovanju z Državno agrarno univerzo Krasnojarsk, s katero so zadnje desetletje sodelovali predvsem pri razvoju znanosti, šolstva in izmenjavi študentov, stopajo na novo raven.

Pri tem bi radi zgradili "most gospodarskega sodelovanja", močna delegacija, ki se udeležuje današnje konference, pa je po njegovem močan porok, da se bo to tudi zgodilo.

Krasnojarsk, ki je eno najhitreje razvijajočih se mest Rusije, bo tako postalo dom marsikateremu slovenskemu podjetju, iz Sibirije pa bo lahko v Slovenijo prišlo veliko ekološko pridelanih živil. V obratni smeri bo lahko v Krasnojarsk prispelo tudi slovensko vino, je še napovedal Hrovat.

Po podatkih prirediteljev so sicer za delegacijo iz Rusije in predstavnike drugih držav pripravili bogat program, katerega osrednji cilj je spoznavanje gospodarskega potenciala Slovenije na področju kmetijstva, živilstva in turizma.

Gre za nekakšen "most izobraževanja, znanosti in gospodarstva" kot nadgradnje več let trajajočega sodelovanja izobraževalnih ustanov Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma z Državno agrarno univerzo Krasnojarsk in drugimi strokovnimi ter znanstvenimi ustanovami mednarodnega prostora.

Namen omenjenega obiska in pogovorov je okrepitev sodelovanja med izobraževalnimi in znanstvenimi ustanovami, vzpostavitev aktivnega prenosa znanja in izkušenj na področju organizacije slovenskega zadružništva na območje sibirskih regij ter vzpostavitev okolja za neposredne poslovne tokove pri blagovni izmenjavi kmetijskih pridelkov, živilskih izdelkov in turistične ponudbe.

V popoldanskem delu bodo konferenco, ki so jo sicer namenili razpravi o "vlogi in pomenu človeških virov pri logistiki v kmetijstvu", nadaljevali s tremi ločenimi razpravami. Pripravili so tudi kratke predstavitve ruskih in slovenskih podjetnikov in za javnost zaprto strateško razpravo o medinstitucionalnem in gospodarskem sodelovanju regij Sibirija ter jugovzhodna Slovenija na področju kmetijstva, živilstva in turizma.

Prireditelji konference so Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma, Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, Zadružna zveza Slovenije, Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru in Občina Sevnica. Udeležuje se je 30 predavateljev, od teh jih je polovica tujih. 

Zbrane na konferenci je med drugim pozdravila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, ki je ocenila, da so tovrstna srečanja izredno pomembna. Pomembno se ji zdi, da se ljudje spoznavajo in delijo dobre izkušnje, današnjo konferenco pa je označila za dobro priložnost medsebojnega spoznavanja in izmenjave izkušenj.

Delegacija iz Rusije bo na enotedenskem obisku v Sloveniji do ponedeljka.

Direktor novomeškega Centra biotehnike in turizma Tone Hrovat o sodelovanju s Sibirijo