stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

AVDIO: V Novem mestu o okoljevarstvenem soglasju za gradnjo ceste tretje razvojne osi

Piše: STA

Čas objave:
28.05.2019 10:47

Prebivalci krajevne skupnosti Ločna-Mačkovec so se na ponedeljkovem večernem zboru krajanov seznanili s pravicami in možnostmi pripomb ob postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja za gradnjo ceste tretje razvojne osi na njihovem območju. Rok za pripombe namreč poteče to sredo, rok za podajo zahtev za vstop v postopek pa v ponedeljek.

Na zboru krajanov so sicer predstavili povzetek ugotovitev ob pregledu dokumentacije za pridobitev okoljevarstvenega soglasja. Opozorili so tudi, da naj bi več kot triletna gradnja in uporaba omenjene ceste z vožnjo 20.000 tovornih vozil dnevno močno obremenila okolje in vplivala na zdravje ter premoženje ljudi.

Na koncu so sklenili, da bo krajevna skupnost Agenciji RS za okolje (Arso) podala skupne pripombe v imenu krajanov in da bo zahtevala vstop v postopek.

Predsednica sveta krajevne skupnosti Ločna-Mačkovec Katja Petković, na območju katere naj bi Dars začel prva dela pri gradnji novomeške vzhodne obvoznice in s tem južnega kraka ceste tretje razvojne osi, je povedala, da je Arso, ker ob vsakodnevni celodnevni gradnji pričakujejo hrup, izpuste v ozračje, zemeljske vibracije, svetlobno onesnaževanje, okrnitev poplavne in erozijske varnost in vplive na podtalnico, objavil javni poziv za podajo pripomb na dokumentacijo, ki prikazuje vplive na konkretne parcele in ukrepe za zaščito.

Arso je v okviru postopka pridobitve okoljevarstvenega soglasja pozval tudi k podaji pripomb ali k vložitvi zahtev za vstop v postopek za vse tiste, ki niso v vplivnem območju gradnje pa menijo, da bo s to in uporabo ceste poseženo v njihov "pravni interes".

Petkovićeva je opozorila, da oškodovanci, ki zahtev ne bodo podali v predpisanem roku, kasneje ne bodo mogli zahtevati odškodnin za morebitne poškodbe na svojem premoženju ali objektih. Dodala je, da je vpogled v dokumentacijo za pridobitev okoljevarstvenega soglasja do vključno srede možen na novomeški upravni enoti ali na spletni strani Arsa.

Pojasnila je še, da je bil razlog tako kasnega zbora krajanov in posredovanja navedenih informacij pozno konstituiranje sveta krajevne skupnosti. Ta namreč, ker na lanskih lokalnih volitvah zanj ni bilo kandidatov, deluje šele od 22. maja.

Mateja Jaklič iz krajevne skupnosti Ločna-Mačkovec je na omenjenem zboru opozorila še, da sta Društvo Novo mesto in civilna pobuda te krajevne skupnosti sicer na Evropsko komisijo leta 2013 naslovili pritožbo glede uredbe o državnem prostorskem načrtu za potek tretje razvojne osi med Novim mestom in predorom Gorjanci, ta pa je Sloveniji nato izrekla opomin.

"Država je morala zato sprejeti novo zakonodajo, s katero je za naprej uredila, kar je bilo očitano v opominu, za nazaj pa ne. To pa pomeni, da je uredba o omenjenem prostorskem načrtu ostala neskladna z evropskimi direktivami in da mora država to mnenje upoštevati v vseh upravnih postopkih, če bi do teh prišlo," je še dejala Jakličeva.

Predsednica KS Ločna - Mačkovec Katja Petković