nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

V Novem mestu pred dnevom Zemlje pripravili dan krožnega gospodarstva

Piše: STA

Čas objave:
19.04.2024 08:29

V Novem mestu so pred dnevom Zemlje, ki ga po vsem svetu obeležujemo 22. aprila, pripravili Dan krožnega gospodarstva. Cilj je občane spodbuditi k takšnemu vsakodnevnemu ravnanju, da predmeti v okolju čim dlje krožijo in ne postanejo odpadek.

Dan krožnega gospodarstva so začeli dopoldne z zaključno novinarsko konferenco projekta NovIKroG, v okviru katerega je šest partnerjev dve leti raziskovalo možnosti in načine za ponovno uporabo izdelkov in materialov, ustanovljen je bil tudi center za krožno javno naročanje. V okviru centra javnim ustanovam pomagajo pri tem, kako izvesti javna naročila naravi prijaznih izdelkov in storitev, podjetjem pa, kako na takšnih razpisih sodelovati in biti konkurenčen.

Vodilni partner v projektu, ki ga je v višini 800.000 evrov financiral Norveški finančni mehanizem, je bila Mestna občina Novo mesto, v njem pa so sodelovali še Komunala Novo mesto, Razvojni center Novo mesto, Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto, Zavod Knof in Univerza Nord z Norveške.

Po besedah vodje projekta Petra Geršiča iz novomeške občine je posebna projektna skupina v minulih dveh letih temeljito preiskala možnosti razvoja krožnega gospodarstva v lokalnem okolju, pri čemer je bila ena od najpomembnejših ugotovitev, da v slovenskem okolju ni mogoče zaokrožiti vsega. Vseeno so v okviru projekta dobili vrsto izkušenj, kaj in kako je mogoče narediti, da bodo izdelki in materiali znova uporabljeni.


Med drugim so proučili vrsto možnosti ponovne uporabe ali reciklaže materialov, izdelkov in storitev, ki imajo svoj izvor v lokalnem okolju. Proučevali so snovi in izdelke, ki jih je mogoče v življenjskem ciklu zavrteti večkrat - iz vrat v mizo, iz mize v ograjo in tako naprej. Pri tem so po njegovih besedah prišli do pomembnih izkušenj in spoznanj, kaj vse je mogoče narediti na tem področju.

Po besedah direktorja Razvojnega centra Novo mesto Francija Bratkoviča je najboljše krožno gospodarstvo takrat, ko ne porabljamo virov, ki jih ni nujno porabiti, "se pravi, da smo racionalni že v uporabi". Pomembno je tudi, da nek izdelek naredimo tako, da bo lahko tudi po uporabi, to je v naslednjem življenjskem obdobju, služil nečemu drugemu.

Vodja projektov na Zavodu Knof Polona Hrovat Mavsar pa je poudarila pomen tega, da javne ustanove možnost ponovne uporabe naročenih izdelkov vključijo že v sama javna naročila. Tako so že lani podali pobudo, da bi javne inštitucije pri naročilu pohištva postavile pogoj, da je vsaj del pohištva narejenega iz trajnostnih virov oziroma iz ponovne uporabe. S tem bi, kot je dejala, lažje prišli do skupnega cilja, to je, da se znova uporabi čim več izdelkov in materialov.

V okviru dneva krožnega gospodarstva so se v Novem mestu danes ali pa se še bodo zvrstili tudi nekateri drugi dogodki. Med drugim so v atriju Knjižnice Mirana Jarc pripravili strokovno srečanje z naslovom Aktualni ukrepi za implementacijo evropskega zelenega dogovora. Popoldne sledijo še brezplačna stilska delavnica Eko - styling z modno oblikovalko Anjo Medle in praktični delavnici kreativne predelave odpadne industrijske plastike za otroke in odrasle v Knjižnici Mirana Jarca.