franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Ljubljana

V Novem mestu preseganje mejne vrednosti delcev PM 10

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.10.2015 10:08

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da obstaja danes in v sredo velika verjetnost preseganja mejne vrednosti delcev PM10 v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Zagorju in Trbovljah. Preseganja so možna tudi v Murski Soboti, Kranju in Hrastniku, medtem ko na Primorskem preseganj ne pričakujejo.

Na Arsu v primeru napovedane velike verjetnosti za preseganje dnevnih mejnih vrednosti priporočajo uporabo javnega prevoza namesto osebnih vozil ter zmanjšanje ogrevanja stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva. Odsvetujejo tudi kurjenje na prostem ter kurjenje lesa v pečeh in kaminih, če obstajajo druge možnosti ogrevanja.

Delež malih kurilnih naprav v skupnih emisijah delcev PM10 v Sloveniji je kar dve tretjini. Zastarele kurilne naprave na les so krive za največ onesnaženja, še zlasti, če se v njih kurijo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka. V koledarskem letu je sicer dovoljenih 35 preseganj mejne vrednosti.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, še opozarjajo na Arsu. Še posebej so izpostavljene doline in kotline v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zaradi zaščite zdravja je zato smiselno upoštevati prej navedena priporočila tudi na takšnih območjih.