stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

AVDIO: V Novem mestu prireditve ob stoletnici novomeške pomladi

Piše: STA

Čas objave:
28.01.2020 08:12

V Novem mestu se bodo s spremljevalnim programom tradicionalnega koncerta na predvečer kulturnega praznika, spomnili novomeške pomladi oziroma umetniškega dogodka, ki je pred 100 leti prepihal tedanjo deželno umetnost in presegel njene okvire. Omenjeni obletnici bodo letos posvetili še niz drugih prireditev. Koncert bo v petek, 7. februarja, ob 19. uri v športni dvorani Marof, vstop bo prost.

Ravnatelj novomeške Glasbene šole Marjana Kozine Matija Slak je na včerajšnji novinarski konferenci povedal, da se bodo obletnice novomeške pomladi spomnili predvsem v spremljevalnem programu, pri katerem bodo sodelovali tudi dijaki Gimnazije Novo mesto. S predprazničnim koncertom bodo hkrati zaznamovali 30-letnico delovanja novomeškega simfoničnega orkestra, ki deluje v okviru omenjene šole.

Predpraznični koncert.png
S predprazničnim koncertom bodo hkrati zaznamovali 30-letnico delovanja novomeškega simfoničnega orkestra
Foto: STA/R.B.

Simfonični orkester novomeške Glasbene šole Marjana Kozine so ustanovili leta 1989, v njem deluje 14 profesorjev te glasbene šole in njeni sedanji ter nekdanji učenci. Vrsto let sodeluje s številnimi poklicnimi solisti, zlasti pevci, njegovo delovanje pa je bilo deležno priznanj občinstva in strokovne javnosti v domačem in tujem okolju.

Prvih 16 let ga je vodil nekdanji ravnatelj novomeške glasbene šole Zdravko Hribar, mesto dirigenta je leta 2006 prevzel Sandi Franko, tega je v šolskem letu 2016-2017 nadomestil Miro Saje. Orkester se je uspešno preizkusil tako v simfoničnem kot operno-operetnem žanru. Z nekaterimi krstnimi izvedbami slovenske glasbene klasike je prispeval k ohranjanju tovrstne kulturne dediščine. Orkester sestavlja 90 članov.

Novomeški župan Gregor Macedoni je dejal, da so sicer pripravo celoletnega programa praznovanja obletnice novomeške pomladi zaupali programskemu odboru in novomeški Knjižnici Mirana Jarca.

Dokončni program bo znan do pomladi, med priložnostnimi že znanimi prireditvami je navedel osrednjo septembrsko slovesno akademijo v režiji Anton Podbevšek Teatra in razstavo Dolenjskega muzeja, na kateri bodo skušali predstaviti glavnino slikarskih del, ki so jih razstavili na tako imenovani pokrajinski razstavi izvirnega dogodka novomeške pomladi pred sto leti.

Skupina mladih novomeških umetnikov in zagnancev je sicer 26. septembra 1920 v Novem mestu izpeljala enodnevni umetniški podvig, ki je v slovenski kulturni zgodovini zapisan kot novomeška pomlad.

Omenjeni skupinski nastop slikarjev, glasbenika Marija Kogoja in novomeških pesnikov, je bil novost, ki je zamisel o novi umetnosti in razmislek o človeku po prvi svetovni vojni združil v gibanje. V času, ko časniki še niso mogli dnevno poročati o vseh dogodkih, je javno in politično močno odmeval.

Odmev novomeške pomladi sega tudi v sodobni čas, iz nje pa so izšla imena kasnejših avtorskih in moralnih avtoritet, kot so Anton Podbevšek, Miran Jarc, Marij Kogoj, Josip Vidmar, Rihard Jakopič, Leon Štukelj, Marjan Mušič in Božidar Jakac.

Ravnatelj novomeške Glasbene šole Marjana Kozine Matija Slak