IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

V Novem mestu razstava grafik Tine Mohorović

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.10.2016 10:43

V Galeriji Krka v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo grafik dolenjske grafičarke in scenografke Tine Mohorović. Njen na zadnjih pet let omejeni grafični opus je presenetljivo obsežen in predvsem stilno ter ikonografsko izrazno koherenten, trden in močan, je ob njeni razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka Katja Ceglar.

Kot ugotavlja umetnostna zgodovinarka, Tina Mohorović, ki sodi med mlajše grafične ustvarjalke, izključno v črno-belih izpeljankah uporablja predvsem tehnike jedkanice, suhe igle in akvatinte, hkrati pa s pretežno drobnočrtkanimi risarskimi potezami snuje abstraktno neizrazito tkivo ali črtkano nizajoče ustvarja figuralne kompozicije.

Te ob tem, da zelo močno nagovarjajo na nezavedni ravni, skupaj z njeno figuraliko izhajajo in se napajajo v avtoričinih notranjih svetovih, domišljiji ter pralikih.

Sicer pa njena pripovedna nit z namigi na ekspresivne podobe Janeza Bernika, Zorana Mušiča in prek strašljivih Goyinih Saturnovih podob vodi vse do Rembrandtovih grafik. V tem asociativnem smislu pa se njeno ustvarjanje zdi zelo klasično, kar je v sodobnih izraznih medijih in konceptualnih principih relativno redko.

Katja Ceglar je še ocenila, da se umetnica grafike loteva s "perfekcionistično natančnostjo", veliko težo pa daje eksperimentiranju, ki ji omogoča doseganje končnih tehničnih grafičnih učinkov in izkoriščanje medijskih možnosti.


Ikonografsko oziroma pripovedno vsebinsko pa je njeno ustvarjanje, z izjemo nekaj grafik z abstraktno-amorfnimi zapolnitvami celotnega likovnega polja, posvečeno predvsem figuraliki, je med drugim zapisala umetnostna zgodovinarka.

Tina Mohorović se je rodila leta 1988 v Novem mestu. Iz grafike globokega tiska je diplomirala na oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani. Med letoma 2009 in 2012 je bila asistentka pri predmetu Grafika II. Razstavlja v Sloveniji in tujini.

Na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo končuje podiplomski študij scenskega oblikovanja, kot scenografka pa sodeluje v različnih produkcijah in koprodukcijah omenjene akademije, SNG Drama Ljubljana, Slovenskega mladinskega gledališča, Mini teatra, Mestnega gledališča ljubljanskega in drugih gledališč.

Njena razstava v novomeški Galeriji Krka bo na ogled do 11. novembra.