stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

FOTO: V Novem mestu na ogled ilustracije za slikanico brez besedila

Piše: STA/Dolenjski list I.V.

Čas objave:
18.12.2018 17:23

V Galeriji Krka v Novem so prejšnji teden odprli razstavo ilustracij za slikanico brez besedila Kje si? Marte Bartolj. Trebanjska ilustratorka je zanjo v okviru nagrade Kristine Brenkove letos prejela posebno priznanje. Razstava bo na ogled do 7. januarja.

Ilustratorka Marta Bartolj.png
Ilustratorka mag. Marta Bartolj
Foto: Dolenjski list, I. Vidmar

Umetnostna zgodovinarka Katja Ceglar je ob razstavi zapisala, da se Marta Bartolj vsa leta svojega ustvarjanja posveča izključno ilustraciji, in to v različnih klasičnih risarskih ter slikarskih tehnikah, kot so svinčnik, tuš, akvarel, tempera, gvaš in akril.

Ilustracija iz slikanice Kje si.png
Ilustracija iz slikanice Kje si?
Foto: Dolenjski list, I. Vidmar

Obsežen del svojega opusa je ustvarila tudi z računalniško oziroma digitalno tehniko, sčasoma in ob številnih naročilih in ilustracijah knjižnih besedil pa je izoblikovala osebni slogovni izraz, ki je višek dosegel s slikanico Kje si?.  Slikanica pripoveduje zgodbo o deklici, ki se ji je izgubil psiček, njegovo iskanje pa spodbudi sodelovanje med ljudmi in sproži niz dobrih dejanj.

Marta Bartolj je snov za zgodbo v knjigi dobila v resničnem življenju, in psiček, upodobljen v zgodbi, obstaja, ime naj mu bi bilo Brko. Slikanica, ki je letos izšla pri založbi Miš, ima kar 75 strani in je tako za najmlajše bralce, če jim med prebiranjem knjige brez besedila sploh lahko tako rečemo, kar precejšen zalogaj.

Sicer pa ilustratorka "z različnimi tehnikami, ki jih uporablja, in v pestrosti izrazov, ki jih prilagaja vsebini upodobitev, dosega tudi različne slogovne izraze", je dodala Katja Ceglar.

Omeniti velja njene ilustracije v nedavno izdani knjigi Pesmi in leta Toneta Pavčka, ki so ustvarjene v spet novem izrazu, kar po njenem mnenju jasno kaže, da se "ne omejuje in ukaluplja", temveč se v likovnem izrazu prepušča ustvarjalnemu navdihu, prostemu toku in izrazu, ki ga motivira trenutni splet okoliščin.

O slikanici Kje si? pa je Katja Ceglar zapisala, da je ilustratorka z obsežnim in kompleksnim delom ustvarila slikanico, ki "prikazuje moč preprostih dejanj, s katerimi smo lahko drugim za vzgled, in kličejo k nesebičnem sodelovanju".

Marta Bartolj se je rodila leta 1979. Na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani je diplomirala leta 2011, leta 2016 pa je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje magistrirala. Z ilustracijami se je predstavila na več razstavah. Živi in ustvarja v Trebnjem.

Več v tiskani izdaji Dolenjskega lista.