pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Novo mesto

V Novem mestu regijski festival Znanje aktivira te

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
10.05.2016 06:25

Novomeški Razvojno izobraževalni center in območna služba zavoda za zaposlovanje v dneh do četrtka prirejata regijski festival Znanje aktivira te. Med njegovimi cilji sta izboljšanje povezovanja med izobraževanjem in trgom dela ter podpora brezposelnim pri učinkovitejšem iskanju zaposlitve. Na festivalu sodeluje več kot 20 organizacij.

Direktorica novomeškega Razvojno izobraževalnega centra Marjeta Gašperšič je na današnji novinarski konferenci povedala, da na tem največjem regijskem izobraževalno-zaposlitvenem dogodku tudi spodbujajo in promovirajo vseživljenjsko učenje. Vse štiri dni festivala pa pričakujejo skupaj do 900 udeležencev in drugih obiskovalcev, je dodala.

Sicer je na prvih štirih festivalih sodelovalo več kot 172 partnerjev, pripravili so 290 dogodkov in skupaj zabeležili več kot 5300 udeležencev. Od teh jih je bilo štiri petine brezposelnih in desetina zaposlenih, med drugimi udeleženci pa so bili še dijaki, študenti in upokojenci.

Na letošnjem festivalu sodelujejo organizacije, ki se regionalno in na ravni države ukvarjajo z izobraževanjem ter zaposlovanjem. Več kot 50 strokovnjakov bo izvedlo 60 delavnic. Med večjimi dogodki je Gašperšičeva navedla še t. i. hitre zmenke z delodajalci, osebno svetovanje v svetovalnih kotičkih in strokovno predavanje za delodajalce z naslovom Ali vaše podjetje zapuščajo tudi najboljši sodelavci. Vse dni festivala poteka tudi predstavitveni sejem znanja, je še dejala.


Po podatkih vodje območnega zavoda za zaposlovanje Tatjane Muhič se stanje na trgu dela Dolenjske in Bele krajine v zadnjih dveh letih počasi izboljšuje. Stopnja brezposelnosti od predlani pada in dosega 12,1 odstotka, od aprila lani pa je padla za 0,3 odstotka.

Na območni službi so imeli konec aprila prijavljenih nekaj več kot 5450 brezposelnih. Kljub nižji stopnji brezposelnosti pa struktura med iskalci zaposlitve ni spodbudna. Od vseh prijavljenih jih je nekaj več kot dve petini brez izobrazbe in skoraj dve tretjini dolgotrajno brezposelnih. Dobra tretjina brezposelnih je starejših od 50 let in slaba četrtina mlajših od 29 let.

Muhičeva je dodala, da je navedenim ciljnim skupinam namenjeno veliko vsebine letošnjega festivala. Iskalci zaposlitve bodo namreč lahko na različnih delavnicah in drugih prireditvah prišli do praktičnega znanja in veščin, ki jim bodo v pomoč pri iskanju zaposlitve. Nove izkušnje pa bodo lahko pri predstavitvi delodajalcem s prostimi delovnimi mesti uporabili že na festivalu, je še opozorila.