Novinarska konferenca Osnovne šole Savsko naselje Svet24.si

Učenci vdrli v e-redovalnico; že lani so si ...

misija 4 Svet24.si

Carpe Diem ali ekskluzivno evrovizijsko druženje

drugi-tir, stanko-polanič, tine-vadnal, jurij-krč, janez-škrabec Necenzurirano

Nasledniki Ivana Zidarja tečejo nov krog #kolumna

Urška Klakočar Zupančič Reporter.si

Afera falcon: poglejte, kako luksuznemu hotelu na ...

mikaela shiffrin lv Ekipa24.si

Srce parajoče! Mikaela Shiffrin objavila ...

Sanjski moški Njena.si

Ocenjevanje deklet: Blaž Kričej Režek po poti ...

luka doncic pm Ekipa24.si

Kakšno je zdravstveno stanje Luke Dončića? ...

Novice Novo mesto

FOTO: V Novem mestu se začenja 19. Jazzinty

Piše: STA

Čas objave:
13.08.2018 07:33

V Novem mestu se danes začenja 19. mednarodna glasbena delavnica s festivalom Jazzinty, na kateri pričakujejo približno 100 mladih jazzovskih glasbenikov iz 15 evropskih držav in deset mentorjev. Delavnica prinaša več novosti, prireditelji iz občinskega Zavoda Novo mesto so letošnjo udeležbo ocenili kot rekordno.

064906_181966_jazzinty_6.JPG

Projektni vodja Jure Dolinar je povedal, da ob domačih pričakujejo udeležence iz Avstrije, Belgije, Hrvaške, Estonije, Latvije, Nemčije, Madžarske, Italije, Romunije, Rusije, Španije, Nizozemske, Velike Britanije in Južne Koreje.

064844_181966_jazzinty_3.JPG

Ti se bodo na različnih novomeških prizoriščih pod vodstvom desetih mentorjev teden dni izobraževali in ustvarjali, hkrati pa v Novo mesto prinesli svežo energijo in ustvarjalno vzdušje ter poživili mestni utrip in tamkajšnji kulturni turizem.

jazzinty njihova 2.jpg
Udeleženci festivala Jazzinty so navdušeni
jazzinty


Delavnica bo potekala v Glasbeni šoli Marjana Kozine, kjer se bodo jazzovski navdušenci seznanjali tako z osnovami kot tudi z naprednejšimi oblikami improvizacije, s skupinskim igranjem, skladanjem in z jazzovsko teorijo. Mentorji, priznani glasbeniki in pedagogi, jim bodo znanje posredovali in tolmačili s praktičnimi vajami, predavanji in posamičnim poučevanjem.

Hkrati z delavnico ob večerih pripravljajo tradicionalni jazzovski festival, ki bo na več novomeških prizoriščih ponudil koncerte slovenskih in tujih izvajalcev.

V spremljevalni festivalski spored so letos vključili novo kategorijo Odprti prostor oziroma Open Space, ki bo galerijo Simulaker spremenila v interaktivni prostor za nastope, ki jih bodo neposredno prenašali na spletna socialna omrežja.

Drugo novost pripravljajo pri tako imenovanih tradicionalnih jam sessionih. To kategorijo so namreč preimenovali v Igrišče oziroma Playground. S to nameravajo ponuditi drugačen in ustvarjalnejši pristop pri nastopanju.

Jazzinty je letos doživel "preporod in osvežitev". "Z novimi mentorji, rekordnim številom udeležencev in izvirnimi koncerti postaja osrednji poletni inkubator jazzovske ustvarjalnosti, kompetentno sledi svetovnim trendom v svetu improvizirane glasbe in se postavlja ob bok vrhunskim glasbenim prireditvam," je še povedal Dolinar.

Mentorji 19. Jazzintyja so ameriška vokalista JD Walter in Becca Stevens, v Maleziji rojena avstralska basistka Linda May Han Oh, norveški kitarist Lage Lund, na Kubi rojeni ameriški pianist Fabian Almazan, ameriški saksofonist David Binney, trobentar Igor Matković, italijanski akordeonist Simone Zanchini, ameriški bobnar Owen Hart Jr. ter skladatelj in bobnar Dre Hočevar.