zajec1 Svet24.si

Smeh za domačine in turiste: pozor, dva zajca ...

štirikolesnik, šolta, gumenjak Svet24.si

VIDEO: S štirikolesnikom skočil na gumenjak

dragic doncic 22 af Necenzurirano

Konec omejitev TV prenosov Dončića in nogometašev

go golob tw Reporter.si

Razkrita enigma tablice »GO GOLOB«: SDS in njeni...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

tomislav-in-stela Njena.si

Stela in Tomislav mesece po šovu srečna do neba

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Novice Novo mesto

V Novem mestu urejajo romsko naselje Žabjak-Brezje

Piše: STA

Čas objave:
17.03.2019 09:49

V romskem naselju Žabjak-Brezje, kjer Mestna občina Novo mesto te dni opremlja nekaj manj kot 380.000 evrov vredni novozgrajeni skupnostni center Brezje, se nameravajo letos lotiti še njegovega prostorskega in komunalnega urejanja. V Brezju so sicer izvedli tudi komunalne izboljšave v skupni vrednosti približno 330.000 evrov.

Župan Gregor Macedoni je povedal, da so v Brezju oz. v gornjem delu omenjenega naselja med drugim uredili postajališče šolskega avtobusa, javno razsvetljavo, pločnik, ploščad in parkirišča pred skupnostnim centrom. Rekonstruirali so priključka na državno cesto, 85 odstotkov vseh nastalih stroškov pa je pokrila država.

Dodal je, da bodo v centru izvajali različne socialne in varnostne programe in s tem nadgradili dejavnosti različnih nevladnih organizacij. Njegovo delo bodo usmerili v omogočanje večjega družbenega vključevanja Romov, predvsem otrok in mladine.

Projekt prostorskega in komunalnega urejanja naselja Žabjak-Brezje sicer sodi v okvir dogovora za razvoj regije do leta 2020. Prostorski načrt zanj so na novomeški občini že sprejeli in po sprejetju začeli dejavnosti za komunalno ureditev Žabjaka oz. dolnjega dela tega največjega novomeškega romskega naselja s približno 700 prebivalci.

Po županovih podatkih so za geodetske in projektantske storitve, za odkupe zemljišč in druge nematerialne stroške porabili približno 75.000 evrov, po pridobitvi gradbenega dovoljenja pa naj bi začeli gradbena dela in jih končali do jeseni 2020.Naložba naj bi ob 85-odstotni državni podpori dosegla približno 2,5 milijona evrov, dela bodo obsegala ureditev ulične mreže v Žabjaku s popolno komunalno infrastrukturo, na katero se bodo uporabniki lahko priključevali pod enakimi pogoji kot drugje v Novem mestu.

Za pomembno pridobitev je označil tudi predvideno preplastitev državne Mirnopeške ceste, ki jo bo skupaj z gradnjo steze za pešce in kolesarje izvedla Direkcija RS za infrastrukturo. Tudi ta strošek v znesku nekaj več kot 1,6 milijona evrov bo v večji meri pokrila država, njegov manjši del pa občina.

Macedoni je še dodal, da so "vsebino izvedbe tako notranjih cest kot preostale infrastrukture" uskladili s krajevno skupnostjo Bučna vas, v Žabjaku, kjer postopke vodijo tako, da hkrati izvajajo parcelizacijo, pa se skušajo glede vseh ureditvenih in drugih vprašanj dogovoriti z vsako družino posebej.

Po podatkih pripravljavca prostorskih načrtov za prenovo romskega naselja Brezje, prenovo območja Žabjaka in ureditve novomeške zahodne gospodarske cone oz. ureditve skupnega območja ob načrtovani mestni zahodni obvoznici, želijo omenjeni naselji spremeniti v povezano romsko naselje in tega urbanistično pritegniti v mestno okolje, hkrati pa naj bi zajezili tamkajšnje t. i. divje naseljevanje.