Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

profimedia-0370438252 Svet24.si

Slovenska družina z regresom na jahto

nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič Necenzurirano

Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je ...

kdo vam laze1 Reporter.si

Bumerang za Tomašiča: tožilstvo že preiskuje ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič osupnil s podrobnostmi glede ...

Tara Zupancic ok (2) Njena.si

Vroča Tara Zupančič priznala, kaj je ukradla

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

Novice Novo mesto

AVDIO: V Novem mestu v začetku jeseni nadaljevanje prenove mestnega središča

Piše: STA

Čas objave:
06.07.2020 14:22

V Mestni občini Novo mesto se bodo v primeru uspešnega zaključka izvajalskega razpisa, ki poteče konec meseca, predvidoma v začetku jeseni lotili nadaljevanja prenove novomeškega mestnega središča. Prenoviti nameravajo javne površine in gospodarsko javno infrastrukturo na delu Rozmanove in v Linhartovi ter Kastelčevi ulici in na Prešernovem trgu.

Novomeški župan Gregor Macedoni je na današnji novinarski konferenci povedal, da so celotno naložbo skupaj z nadzorom, varstvom pri delu, naložbeno dokumentacijo in drugim potrebnim ocenili na nekaj manj kot 2,7 milijona evrov. Približno dva milijona evrov nameravajo pokriti z evropskim kohezijskim denarjem. Zgolj prenova bo stala približno 2,5 milijona evrov.

Dela bodo začeli z arheološkimi raziskavami na omenjenem mestnem območju, ki bi lahko stekle v drugi polovici avgusta ali v začetku septembra. Vsa prenovitvena dela naj bi končali do konca prihodnjega leta, je še napovedal župan.

Na omenjenem območju so sicer spomladi že izvedli predhodna arheološka sondiranja, pri katerih so med ostanki drugih obdobij naleteli tudi na ostanke antičnega cestišča ter na še starejše prazgodovinske sledove, je povedal vodja izkopavanj Aleš Tiran.

Po podatkih novomeške občine nameravajo na Rozmanovi ulici prenoviti nekaj več kot 3000 kvadratnih metrov mestne javne površine, na Prešernovem trgu s Kastelčevo in Linhartovo ulico pa nekaj manj kot 1800 kvadratnih metrov.

Prenovili bodo sicer javne površine za pešce in kolesarje ter za motorni in mirujoči promet, urbano opremo, hortikulturo in vodovod, kanalizacijo ter javno razsvetljavo. Vozišče Rozmanove ulice bodo tlakovali z granitnimi kockami, vozišča Prešernovega trga, Kastelčeve in Lihnartove ulice pa bodo vnovič preplastili z asfaltom, so še navedli na novomeški občini.

Novomeška občina je sicer v zadnjih letih prenovila pred tem desetletja precej zapostavljen novomeški Glavni trg z zalednimi ulicami. Večletna prenova je stala nekaj manj kot sedem milijonov evrov, skoraj 4,6 milijona evrov je Mestna občina Novo mesto pokrila s kohezijskim vložkom, zagotovljenim z mehanizmom celostnih teritorialnih naložb oz. Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Novomeški župan Gregor Macedoni o drugem delu prenove mestnega jedra