bula Svet24.si

Mucek rabi novo utico, še raje pa svojo družino

astro Svet24.si

Horoskop za soboto, 28. januarja

2023-01-27 13.43.36 Necenzurirano

V posmeh državi: Snežičevi plakati pred vrati ...

borut pahor pisarna pl Reporter.si

Poglejte, koliko nadomestila bo prejemal Borut ...

doncic Ekipa24.si

Trener Dallasa je razkril, kakšno je Dončićevo ...

damjan-murko Njena.si

To je razlog, da Damjan Murko ni znova postal ...

doncic poskodba Ekipa24.si

Največji šok! Luka Dončić s hudo poškodbo, ...

Novice Novo mesto

V novomeški vojašnici vaja reševanja ob množičnih nesrečah

Piše: STA

Čas objave:
24.01.2019 16:05

V vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu se je danes začel tridnevni 9. Slovenski tečaj ukrepov zdravstva ob velikih nesrečah oz. odziva reševalnih služb ob množičnih nesrečah. V okviru tečaja bodo v petek pripravili demonstracijo reševanja Slovenske vojske in vajo reševalnih služb. Tečaj bodo končali v soboto.

Po podatkih prirediteljev bo izhodišče petkove vaje scenarij hujše nesreče z velikim številom poškodovanih, ki bodo hkrati prišli v bolnišnico, ki jo bo treba hitro preoblikovati v sistem za sprejem in obravnavo večjega števila poškodovanih.

Organizator vaje Simon Herman je za STA povedal, da na tečaju, ki se ga udeležuje osebje služb, ki se ukvarjajo z reševanjem in s pomočjo poškodovancem na terenu, pričakujejo skoraj 110 udeležencev in nekaj več kot 40 inštruktorjev ter še drugih udeležencev.

Tečaj je pripravila sekcija ukrepanja zdravstva ob velikih nesrečah pri Slovenskem zdravniškem društvu, pokrovitelj je ministrstvo za zdravje, tečaj poteka ob pomoči ministrstva za obrambo in Slovenske vojske.Kot so zapisali pri omenjeni sekciji, v Sloveniji letno pripravijo vsaj en tovrsten dogodek, ki preseže zmogljivosti lokalnega zdravstvenega sistema. "Pristop in način reševanja se v takih okoliščinah povsem spremenita, saj je potrebno s pravilno razporeditvijo razpoložljivih virov narediti čim več za čim večje število ljudi."

Ker tak dogodek vedno preseže utečene zmogljivosti predbolnišničnih reševalnih služb in najbližje bolnišnice, pa je potrebna hitra reorganizacija dela in pomoč sosednjih enot ter drugih bolnišnic, so poudarili.

"Ob takem dogodku je nujen pravilen odziv in organizacija dela, zato so vaje in načrtovanje primernega odziva tudi del standardov kakovosti za vse bolnišnice," so pristavili in povzeli, da želijo z omenjenim tečajem preveriti sposobnost odzivanja na pritok večjega števila ponesrečenih v krajšem času.