krek Svet24.si

Krek je vzrok za nizko precepljenost našel v ...

Robert Golob Svet24.si

Golob odločno zavrnil možnost sodelovanja z ...

sergej racman Svet24.si

Grozi mu dolgoletni zapor, z igralnico pa služi ...

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

Kiki in Aki Odkrito.si

Kiki Rahimovski: "Bok, tata!"

doncic  1 Ekipa24.si

Dončić ukradel žogo, zadel in postal TARČA ...

Novice Brežice

V Občini Brežice več denarja za razvoj kmetijstva

Piše: Občina Brežice

Čas objave:
11.03.2021 15:51

Občina Brežice je objavila javni razpis za sofinanciranje ukrepov ohranjanja in spodbujanja razvoja kmetijstva in podeželja v občini Brežice za leto 2021.

Občina je povišala sredstva za namen spodbud kmetijstvu v višini cca 20 odstotkov v primerjavi s preteklim letom. 143.000 evrov proračunskih sredstev bo občina namenila za sofinanciranje naslednjih ukrepov: posodabljanje kmetijskih gospodarstev-naložbe v primarno kmetijsko proizvodnjo (120.000 evrov), pomoč za zagotavljanje tehnične podpore v kmetijstvu za delovanje društev-tehnična podpora (20.000 evrov) in za ekološko kmetijstvo (3.000 evrov). Rok za prijavo na razpis je do vključno petka, 9. 4. 2021.

Kmetijstvo predstavlja eno najpomembnejših gospodarskih panog tako v občini in Sloveniji kot v svetu, saj vsa živilsko-predelovalna industrija sloni ravno na kmetijstvu. V občini Brežice se zavedajo pomembnosti kmetijstva in podeželja tako iz vidika pridelovanja hrane kot iz vidika ohranjanja urejene krajine. Zato Občina Brežice vsako leto namenja del proračunskih sredstev za razvoj in pospeševanje kmetijstva ter delovanje društev s tega področja.V letu 2021 uvaja Občina Brežice nekatere novosti

Kot je dejal namestnik vodje Oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Roman Matjašič, občina nadaljuje trend ekološkega osveščanja kmetovalcev, zato bo s sofinanciranjem spodbujala nakup avtomatskih meteoroloških postaj za vinogradniška in sadjarska društva. Avtomatske meteorološke postaje pridobivajo podatke, ki so osnova za izračun verjetnosti pojava določenih bolezni rastlin. S tem pa omogočajo bolj natančno določeno nanašanje zaščitnih sredstev za zatiranje bolezni v vinogradih in sadovnjakih in s tem pomembno prispevajo k zmanjšanju števila škropljenj oziroma k zmanjšanju uporabe fitofarmacevtskih sredstev.

Občina je podprla tudi pobudo Čebelarske zveze Slovenije, ki se ji pridružuje tudi občinska čebelarska zveza. Na javni razpis za namen tehnične podpore se lahko prijavijo čebelarska društva z vlogo za sofinanciranje nakupa avtomatskih čebelarskih tehtnic oziroma merilne postaje za nadzor medenja z avtomatsko vremensko postajo.

O javnem razpisu za spodbujanje kmetijstva

Namestnik vodje Oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Roman Matjašič