stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Škocjan

V Občini Škocjan v kratkem brezplačni prevozi za starejše

Piše: STA

Čas objave:
10.02.2022 11:54

Občina Škocjan se bo 21. februarja pridružila skoraj 80 slovenskim občinam, ki brezplačni prevoz starejšim zagotavljajo s tako imenovanimi prostoferji. Deset voznikov prostovoljcev iz škocjanskega društva upokojencev bo poskrbelo za brezplačni prevoz starejših do zdravniške oskrbe, javnih ustanov in trgovin. Občina je vozilo najela.

Škocjanska občina bo za najem električnega avtomobila ob predpostavki, da bo ta na leto prevozil do 15.000 kilometrov, v proračunu letno zagotovila približno 6000 evrov. Stroške njegovega napajanja bo dodatno poravnavala, je ob današnji predstavitvi projekta navedel škocjanski župan Jože Kapler.

župan-škocjana, jože-kapler, prostofer
Predstavitev proftoferja v Škocjanu
Občina Škocjan

Pogodbo za najem vozila so podpisali za štiri leta. Brezplačni prevoz za starejše bodo za zdaj zagotavljali le ob delavnikih, za prevoze s prostoferji ob koncu tedna pa se še niso odločili, je še dejal župan.

Občina Škocjan bo sicer omenjene brezplačne prevoze zagotavljala v okrilju zavoda Zlata mreža. Po njenih podatkih bo ti namenjeni starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, na voljo pa tudi nimajo dobro urejenega javnega prevoza.

župan-škocjana, jože-kapler, prostofer
Predstavitev proftoferja v Škocjanu
Občina Škocjan

Uporabnikom bo sicer na voljo eno električno vozilo, ki bo imelo pred občinsko stavbo zagotovljeno parkirno mesto in polnilnico. Pri projektu bo za zdaj sodelovalo 10 prostovoljnih voznikov. Uporabniška prijava bo možna prek mreže prostofer in sicer vsaj tri dni pred omenjeno uslugo, so dodali na škocjanski občini.

Koordinatorica pomoči starejšim na domu v Občini Škocjan, ki jo ponuja Zveza društev upokojencev Slovenije, Antonija Obrč je ocenila, da so potrebe po brezplačnih prevozih v občini, v kateri obiskujejo skupaj skoraj 440 občanov, starih nad 69 let, velike. Ker je precej starejših samih, pa je za tovrstne prevoze veliko zanimanja, je še dodala.

župan-škocjana, jože-kapler, prostofer
Predstavitev proftoferja v Škocjanu
Občina Škocjan

Kapler je ob robu današnje predstavitve povedal tudi, da se namerava po treh dozdajšnjih na jesenskih županskih volitvah potegovati še za četrti županski mandat. Pojasnil je, da imajo v občini več že začetih projektov, ki jih želi v morebitnem novem županskem mandatu dokončati. Sodelovati želi tudi pri že zastavljenih novih projektih, je še dejal. Kapler se je sicer za omenjene dozdajšnje tri županske mandate potegoval kot kandidat SDS.