nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Krško

V Posavju kljub izstopu iz Ceroda brez težav z odpadki

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
25.01.2016 10:20

V posavskih občinah, ki so decembra lani izstopile iz negotovega projekta nadgradnje Centra za ravnanje z odpadki Dolenjske - Cerod II pod vodstvom novomeške občine, z odlaganjem teh nimajo težav. Obdelavo komunalnih odpadkov so namreč pravočasno uredili tako, da lahko za njihovo celotno obdelavo poskrbijo v krškem centru za ravnanje z odpadki.

FOTO: www.krsko.si/ Kostak, Mojca Brinovec

Krški župan Miran Stanko je ob robu nedavnega srečanja posavskih županov z novinarji za STA povedal, da so obdelavo komunalnih odpadkov za posavske občine - razen brežiške - uredili tako, da lahko za njihovo celotno obdelavo vse do njihove biološke stabilizacije z ureditvijo in delovanjem lastnega centra za ravnanje z odpadki v Spodnjem Starem Gradu pri Krškem poskrbijo sami. Odlagajo pa jih glede na najugodnejšo ponudbo.

Stanko je dodal, da so se na uredbo, po kateri je v državi po novem letu prepovedano odlagati neobdelane odpadke, začeli pripravljati že med letoma 2010 in 2011, kasneje pa so se potrdile tudi njihove slutnje, da projekt Cerod II ne bo pokazal pričakovanih rezultatov.


V krški občini so zato področje ravnanja z odpadki uredili celovito. Projektu sta se kot pridruženi članici pridružili občini Sevnica in Kostanjevica na Krki, za obdelavo njihovih odpadkov pa se dogovarjajo tudi z dolenjsko Občino Šentjernej, ki je prav tako odstopila od sodelovanja pri projektu Cerod II.

V Krškem upajo, da se jim bo pridružila tudi brežiška občina, kjer po besedah župana Ivana Molana svoje komunalne odpadke ločujejo v obratu v Borštu pri Cerkljah ob Krki, hkrati pa poudarjajo njihovo ločevanje že pri osnovnem odlaganju občanov.

Glede zmogljivosti krškega obrata v Spodnjem Starem Gradu je krški župan zagotovil, da je njegova zmogljivost z možnostjo letne obdelava 45.000 ton odpadkov zadostna. Tam sicer zdaj obratujejo le v eni izmeni, če bo potrebno, pa bodo prešli na dvoizmensko delo, je še povedal Stanko.

Krški župan Miran Stanko o obdelavi posavskih smeti