gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Brežice

V Posavju projekt povezovanja in promocije gradov

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
29.01.2016 13:12

V Posavskem muzeju Brežice so danes predstavili dvojezično predstavitveno brošuro Gradovi Posavja kot prvi skupni izid širšega projekta sodelovanja in promocije najbolj dostopnih gradov tega območja. Pri projektu za zdaj sodelujejo upravljavci štirih posavskih gradov in nekdanjega kostanjeviškega samostana, kasneje pa želijo pritegni še druge.

Direktorica brežiškega Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj je na današnji novinarski konferenci povedala, da so se pri izdaji brošure, ki v nakladi 30.000 izvodov predstavlja vsebino, dejavnost in ponudbo najbolj dostopnih ter prenovljenih posavskih grajskih objektov, povezali upravljavci gradov v občinski lasti, kasneje pa bi radi k projektu Gradovi Posavja pritegnili tudi tamkajšnje druge gradove, ki so v državni ali zasebni lasti.

Projekt sicer sloni tudi na različnih skupnih programih, katerih pred zagotovitvijo razpisnega denarja še ne želijo razkriti.

Kot skupni podvig so jo pripravili Posavski muzej Brežice, Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, Kulturni dom Krško, Kozjanski park in Galerija Božidarja Jakca iz Kostanjevice na Krki, ki nastopajo kot upravljavci gradov Brežice, Sevnica, Rajhenburg, Podsreda in nekdanjega kostanjeviškega samostana.

Omenjena brošura je tudi izhodišče in temelj za pripravo projektov, se katerimi se nameravajo prijaviti na različne razpise. Predvsem z namenom vzpostavitve skupne blagovne znamke in promocije javnih ter tržnih storitev, je pojasnila Alenka Černelič Krošelj.

Brošuro, ki je opremljena tudi z angleškim prevodom, so zastavili tudi kot svojevrsten vodič z osnovnimi podatki o posameznih zgodovinskih stavbah. Pridali so načrt Poti po Posavju - deželi gradov in rubriko za spominske žige. Za njihove zbiralce oziroma obiskovalce pa je tu še nagradna igra s simbolično nagrado v obliki muzejskih spominkov.

Celoten projekt so zasnovali tako, da premišljeno utrjuje vezi med posavskimi gradovi, nadgrajuje zdajšnje programe sodelovanja med gradovi in lokalnimi skupnostmi ter krepi vezi na področjih virtualnega povezovanja, skupne predstavitve in programskega dopolnjevanja.

Hkrati želijo v Posavju vzpostaviti celovito kulturno-turistično ponudbo, jo regijsko povezati in jo v Sloveniji in širše izvirno promovirati, je še povedala Černelič Krošljeva.