Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

profimedia-0370438252 Svet24.si

Slovenska družina z regresom na jahto

nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič Necenzurirano

Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je ...

kdo vam laze1 Reporter.si

Bumerang za Tomašiča: tožilstvo že preiskuje ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič osupnil s podrobnostmi glede ...

darja-gajšek Njena.si

Ne boste verjeli, kaj se je Darji Gajšek zgodilo ...

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

Novice Ljubljana

V projektu Pasavček letos rekordno število sodelujočih

Piše: STA

Čas objave:
29.01.2022 07:36

V projektu Pasavček letos sodeluje 1315 skupin in oddelkov v vrtcih in osnovnih šolah, kar je rekordno število sodelujočih. Ključno sporočilo je Red je vedno pas pripet, Agencija za varnost prometa (AVP) pa s projektom spodbuja učenje vseh prometnih vsebin, ki prispevajo k večji varnosti otrok v prometu in ozaveščenosti staršev, so sporočili z AVP.

Namen projekta Pasavček, ki poteka 17. leto, je spodbujanje dosledne in pravilne uporabe otroških varnostnih sedežev in zadrževalnih sistemov, varnostnih pasov med vožnjo ter izboljšanje varnosti otrok med vožnjo. Sodelujoče skupine izvajajo projektno delo z otroki, srečanja za starše, spremljajo pripetost, spoznajo različne vrste otroških sedežev, se učijo in igrajo ter ustvarjajo v družbi Pasavčka, so v AVP zapisali v sporočilu za javnost.

Rezultati projekta se kažejo v znanju in informiranosti otrok in staršev, v času izvajanja projekta pa so povečali tudi povprečno pripetost otrok med vožnjo, s 54 odstotkov v letu 2005 na več kot 94 odstotkov pri zadnjem opazovanju. "Še vedno pa je pripetost prenizka na kratkih razdaljah, znotraj naselij in pri nižjih hitrostih. Samo pripet varnostni pas prav na vsaki vožnji lahko reši življenje," opozarjajo.

V lanskem letu so policisti ugotovili 5832 kršitev, povezanih z neuporabo otroških zadrževalnih sistemov. V letu 2020 je bilo tovrstnih kršitev 6579, leta 2019 pa 5973. Opozarjajo, da mora vsak voznik poskrbeti za pripetost vseh potnikov v vozilu, na vsaki, še tako kratki poti. Z močjo rok in nog bi se ob morebitnem trku lahko zadržali le pri hitrosti do sedem kilometrov na uro.

Agencija za varnost prometa ob tem še opozarja, da je bila stopnja uporabe varnostnega pasu v smrtnih prometnih nesrečah pri voznikih in potnikih v letu 2021 po začasnih podatkih slabša kot leto prej. Lani je stopnja uporabe varnostnega pasu pri umrlih voznikih osebnih avtomobilov znašala le 58 odstotkov, v letu 2020 pa 69 odstotkov.

Od 33 umrlih voznikov osebnih avtomobilov jih 14 ni uporabljalo varnostnega pasu, pri 11 umrlih potnikih v osebnih vozilih pa je bila stopnja uporabe varnostnega pasu še nižja, znašala je le 46 odstotkov, saj pet umrlih oseb ni uporabljalo varnostnega pasu.

Od 132 huje poškodovanih voznikov osebnih avtomobilov jih je 105 oz. 80 odstotkov varnosti pas uporabljalo. Stopnja uporabe pa je bila največja pri lažje telesno poškodovanih voznikih osebnih avtomobilov, saj je varnostni pas uporabljalo 94 odstotkov voznikov, so še zapisali v sporočilu za medije.