Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

nataša žabić Svet24.si

Kirurg je Natašo, mamo dveh otrok, kljub hudim ...

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Ribnica

V Ribnici obeležili stoletje Yaskawe

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
28.10.2015 16:13

Robotika je v izjemni fazi, ko prehaja v vse pore našega življenja. Če želimo povišati produktivnost, pa je robotika nujna tudi za Slovenijo, je na prireditvi ob 100. obletnici proizvajalca na področjih robotike in sistemov za avtomatizacijo Yaskawa Electric Corporation povedal direktor hčerinskega podjetja s sedežem v Ribnici, Hubert Kosler.

Ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro, ki tvorita razvojni sedež japonskega podjetja za Evropo, sta po prepričanju premierja Mira Cerarja uspešen primer tuje naložbe v Sloveniji.

Kot je v svojem nagovoru poudaril premier, je Yaskawa tudi odličen dokaz, da spodbude, ki jih Slovenija namenja tujim investicijam, delujejo. "Yaskava je dokaz, da lahko tuja podjetja v Slovenijo prinesejo pomembna nova znanja, svež kapital in ideje, s čimer odpirajo nove trge, zaposlujejo lokalno delovno silo ter Slovenijo vključujejo v zemljevid globalnih vrednostnih verig."

Premier je izrazil upanje, da se bo dobro sodelovanje med Slovenijo in Japonsko nadaljevalo tudi s postavitvijo nove Yaskawine proizvodnje. Morebitna postavitev nove tovarne bi po Cerarjevem mnenju potrdila odličnost dosedanjega dela obeh hčerinskih podjetij, za Slovenijo pa prinesla potencial nadaljnjega razvoja in nova delovna mesta.

"Japonske neposredne naložbe v Sloveniji so konec leta 2013 znašale 44,4 milijona evrov. Menim, da je tukaj še veliko prostora za rast. S tem v zvezi si bo vlada v prihodnjih mesecih in letih še posebej prizadevala ustvarjati čim bolj ugodno poslovno okolje tako za naložbenike kot tudi za obstoječa podjetja," je o načrtih vlade še povedal premier.

Kot je pojasnil direktor Kosler, namerava Yaskawa število izdelanih industrijskih robotov v svetovnem merilu s 25.000 povečala na 30.000 letno, zato načrtujejo postavitev tovarne industrijskih robotov v eni od evropskih držav.

V projekt izgradnje nove tovarne, ki bi omogočila približno 200 delovnih mest, namerava Yaskawa sicer vložiti 35 milijonov evrov. Odločitev o gradnji nove evropske tovarne, pri lokaciji katere se v japonski družbi poleg Slovenije odločajo še med Slovaško, Češko in Poljsko, bo znana v prvi polovici prihodnjega leta. Kosler je ob tem izpostavil izjemen pomen, ki bi ga tovarna imela za Slovenijo, ter izrazil upanje, da bodo podpore deležni tudi s strani slovenske vlade.

Ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro sta imeli lani približno 25 milijonov evrov prihodkov in 114 sodelavcev, danes jih je že 126, bližajo pa se skupni prodaji 35 milijonov evrov, je o uspeh podjetja spregovoril Kosler ter poudaril, da je osnova takšnega uspeha dobra organizacije vrhunske ekipe ljudi.

Predsednik in izvršni direktor Yaskawe Europe ter podpredsednik korporacije Yaskawa Electric Coroporation Manfred Stern je ob obletnici Yaskawe pojasnil, da po toliko letih delovanja Yaskawina vizija ni več vezana zgolj na produkt, temveč gre za večjo misijo, v okviru katere želijo služiti družbi ter prispevati k njeni rasti in razvoju.

Po njegovi oceni je Slovenija dinamična država, ki zahvaljujoč dobri ekipi ter močni infrastrukturi ponuja dobro okolje za rast njihovega podjetja.

Investicija v Slovenijo se je po mnenju predsednika Yaskawa Robotics Europe Bruna Schnekenburgerja izkazala kot zelo dobra odločitev, saj od leta 2011 podjetje vsako leto dosega 30-odstotno rast. Schnekenburger je zato prepričan, da je Slovenija s svojo ekipo, podporo vlade ter akademske sfere močan kandidat za postavitev nove Yaskawine tovarne.

Yaskawa Electric Corporation, ki je izumila koncept mehatronike, je največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov in ustvari skoraj tri milijarde poslovnega obsega letno. Njen sedež se nahaja v mestu Kitakyushu, zaposluje pa kar 15.000 ljudi po vsem svetu, je še povedal Manfred Stern.