stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

V Ribnici podelili nagrade in priznanja za leto 2022

Piše: R.K.

Čas objave:
27.10.2022 09:01

V Ribnici so v okviru občinskega praznika minuli petek podelili nagrade in priznanja zaslužnim občanom in društvu na področju kulture za leto 2022.

Praznik Občine Ribnica praznujemj vsako leto 23. oktobra, saj je na ta dan leta 1492 cesar Friderik III. v Linzu podpisal znamenit privilegij, ki se ga je kasneje prijelo ime Krošnjarski patent. Ta je postavil temelje za razvoj krošnjarske trgovine na Ribniško Kočevskem območju. Letošnje leto je še toliko bolj pomembno, saj v letu 2022 praznujemo 530 obletnico od podpisa tega pomembnega dokumenta. Zaradi pomembnosti tega jubileja je tudi celotno letošnje leto posvečeno krošnjarskemu patentu. Ta privilegij je namreč pripomogel, da je ribniška roba že v 15. stoletju presegla hišni prag. In po več kot pol tisočletja je še vedno cenjena in prepoznana tako v lokalnem območju, kot širom Slovenije in celo izven meja naše države.

V letošnjem letu pa mineva tudi pol stoletja od sprejetega sklepa o pobratenju Občine Ribnica z Italijansko občino Arcevia, zato je bila letošnja osrednja prireditev ob počastitvi občinskega praznika posvečena tudi tej pomembni obletnici. Tako se je poleg izvrstnih domačih glasbenih izvajalcev na odru s svojo točko pridružil tudi virtuoz iz Arcevie, g. Diego Trivellini.

Naziv častni občan je bil podeljen Francetu Ivancu

France Ivanec, dolgoletni učitelj in ravnatelj na Osnovni šoli dr. Franceta Prešerna Ribnica, pobudnik in večletni predsednik ter častni član Muzejskega društva Ribnica, po izobrazbi profesor zgodovine in geografije, si je večino svojega aktivnega življenja prizadeval za uspešnejši razvoj ter obogatitev kulturnih vsebin Ribnice.

France Ivanec je v svoji bogati karieri učitelja, ravnatelja Osnovne šole dr. Franceta Prešerna Ribnica in predsednika Muzejskega društva Ribnica in tudi kot prijatelj, sodelavec, svetovalec in strokovnjak pustil pečat na mnogih področjih. Po upokojitvi konec je na povabilo Muzeja Ribnica začel sodelovati v pripravljalnem odboru za ustanovitev Muzejskega društva Ribnica in leta 2012 postal njegov prvi predsednik. Pod njegovim vodstvom si je novonastalo društvo iz leta v leto z različnimi odmevnimi projekti vztrajno utiralo pot in izoblikovalo svoj ugled v okolju. Med drugim je bil pobudnik, urednik, soavtor in zagotovo osrednja gonilna sila pri izdaji za občino Ribnica izjemno pomembnih zbornikov, in sicer zbornik Meščanska šola v Ribnici, izdan ob 80. obletnici meščanske šole ter zbornik Ljudska šola v Ribnici, izdan ob 100. obletnici deške šole. V okviru Muzejskega društva Ribnica pa sta izšli monografiji Janez Debeljak Utripi življenja ter Rodbina Petek - Bozbirtovi.

Gospod France Ivanec je kot učitelj, ravnatelj in predsednik društva nedvomno pustil neizbrisen pečat na vseh področjih svojega delovanja, še posebej na kulturnem in vzgojno- izobraževalnem področju. Pomembno je prispeval tudi k ohranjanju in promociji kulturne dediščine. Zato mu je bil za njegovo dolgoletno delo in njegov prispevek k promociji in ugledu Ribnice podeljen naziv Častni občan Občine Ribnica za leto 2022.

Urbanova nagrada je bila podeljena Fortunatu Šilcu

Fortunat Šilc je podjetnik, hkrati pa zelo aktiven na športnem, kulturnem in širšem družbenem področju. Kot podjetnik je vedno deloval pošteno in družbeno odgovorno. Njegovo podjetje Šilc Trade d.o.o. uspešno dela tudi za tujino ter sodeluje za domačimi podjetji in zaposluje 12 okoliških delavcev. Pozitivno razmišljanje in vrednote je Furtunat Šilc uspešno prenesel tudi na naslednjo generacijo, ki že aktivno sodeluje pri vodenju podjetja.

Je tudi aktiven športnik, med vidnejše dosežke gre izpostaviti udeležbo na več maratonih teka na smučeh po Evropi, Ameriki in Norveški in je eden redkih Slovencev, ki se lahko pohvalijo s priznanjem master Worldloppet, ki ga podeljujejo uspešnim posameznikom za 10 pretečenih najdaljših tekaških maratonov po svetu.

Bil je tudi predsednik in soustanovitelj TŠD Grič ter pobudnik izgradnje igrišča na Griču. Fortunat Šilc je vedno imel in še ima posluh za lokalno skupnost. Društvom, je vedno pripravljen pomagati pri njihovih projektih z donacijami ali delom. Je predan gasilec in že vrsto let deluje v Prostovoljnem gasilskem društvu Sušje. Je tudi član društva vinogradnikov Ribnica in po novem tudi aktivni upokojenec.

Fortunat Šilc je v svojem poklicnem udejstvovanju vseskozi uspešno združeval tehnološki napredek podjetja z družbeno odgovornostjo do širše lokalne skupnosti, zato mu je Občina Ribnica za izjemne uspehe na področju gospodarskega življenja in dela, ki prispeva tudi k razvoju in ugledu Občine Ribnica podelila Urbanovo nagrado.

Gallusovo priznanje je bilo podeljeno Jakobu Nosanu in Julijanu Ozimku

JAKOB NOSAN

Jakob Nosan predstavlja že tretjo generacijo lončarjev pri Nosanovih. Lončarjenja se je Jakob naučil od očeta, ki ga je še nadgradil. Svoje znanje pa rad prenaša na mlajše generacije kot mentor na delavnicah za otroke in odrasle. Je velik promotor lončarstva doma in po svetu.

Na Ministrstvu za kulturo je kot nosilec evidentiran v register žive dediščine lončarstva. Je prejemnik priznanja za kvaliteten turistični spominek, ki ga je prejel od Turistične zveze Slovenije. Aktivno je sodeloval tudi v organih Obrtne zbornice Ribnica in OZS, saj je bil član upravnega odbora Sekcije za domačo in umetnostno obrt pri OZS, član upravnega odbora in podpredsednik Obrtne zbornice Ribnica.

V njegovem bogato založenem ateljeju lahko obiskovalci občudujejo njegove izdelke, ki so prejemniki certifikata odličnosti in kakovosti Art & Craft , ki ga podeljuje strokovna komisija pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Svojo obrt je promoviral na številnih sejmih doma in v tujini, največ v Nemčiji, Franciji in Italiji. Razstavljal je tudi v slovenskem kulturnem centru Korotan na Dunaju. Njegovi lončeni okraski so krasili božično jelko v Vatikanu, na kar je izredno ponosen.

Občina Ribnica je Jakobu Nosanu za njegovo dolgoletno uspešno in ustvarjalno delo ter vidne dosežke trajnejšega pomena s področja kulturnih in drugih družbenih dejavnosti za leto 2022 podelila Gallusovo priznanje.

JULIJAN OZIMEK

Julijan Ozimek je bil eden od pobudnikov ustanovitve Plavalnega kluba Ribnica in njegov prvi predsednik. Skupaj s somišljeniki je leta 1999 navdušil nekaj mladih plavalcev, pridobili so nekaj plavalnih trenerjev ter začeli z resnim in vztrajnim delom.

Postopoma, a vztrajno in zanesljivo je Plavalni klub Ribnica ribniške plavalce in Ribnico umeščal na plavalni zemljevid Slovenije. Klub je kmalu prerastel okvire občine, saj so se vanj začeli vključevati tudi plavalci sosednjih občin. V klubu trenutno trenira nad 200 plavalcev, ki v mlajših kategorijah dosegajo odlične rezultate, državne rekorde in so opaženi tudi na mednarodnem območju.

Prvo in pionirsko delo na tem področju je opravil prav Julijan Ozimek, ki trenutno aktivno sodeluje v Društvu upokojencev Ribnica.

Občina Ribnica je za dolgoletno uspešno delo ter vidne dosežke trajnejšega pomena s področja športnih in drugih družbenih dejavnosti Julijanu Ozimku podelila Gallusovo priznanje za leto 2022.

Priznanje Občine Ribnica je bilo podeljeno Petru Andolšku in Kulturno umetniškemu društvu Dramšpil

PETER ANDOLŠEK

Peter Andolšek je 17-letni mladenič, ki prihaja z Velikih Poljan. V obdobju od leta 2011 do 2020, ko je obiskoval OŠ dr. Franceta Prešerna v Ribnici, se je izkazalo, da izstopa iz povprečja. Peter je izjemen učenec, ki je svoj talent na področju naravoslovja začel kazati že zelo zgodaj. V petem razredu OŠ je že osvojil prvo zlato priznanje – Vegovo priznanje iz matematike. V vseh nadaljnjih letih šolanja je dosegal izjemne dosežke na različnih področjih, in sicer je v času osnovnošolskega izobraževanja poleg zlatih Vegovih priznanj v 6. in 8. razredu osvojil tudi zlata priznanja iz razvedrilne matematike, logike, zgodovine, kemije, fizike, biologije in astronomije. V osmem razredu se je prvič udeležil Sanktpeterburške olimpijade iz astronomije in bil z zlato medaljo najboljši Slovenec na tem tekmovanju v svoji kategoriji. Uspeh je ponovil tudi letos.

Sedaj Peter šolanje nadaljuje na bežigrajski gimnaziji, kjer dosega zavidljive rezultate. Poleg zlatih priznanj in nagrad na državnih tekmovanjih iz matematike, logike, kemije, astronomije in naravoslovja se udeležuje tudi olimpijad iz znanja. Njegova paradna disciplina je nedvomno astronomija, saj je prejel že dve zlati medalji na mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike, kar ni uspelo še nobenemu Slovencu.

Peter je uspešen tudi na drugih področjih: na Mednarodni fizikalni olimpijadi v Hamburgu, Evropski fizikalni olimpijadi v Ljubljani in Evropski naravoslovni olimpijadi na Češkem je posegel po srebrnih medaljah, na mednarodnem matematičnem tekmovanju Integral Cup v Valjevu je dobil bronasto medaljo, udeležen je bil na Srednjeevropski matematični olimpijadi v Bernu.

Aktiven je tudi v lokalnem okolju, saj je priložnostni organist na Velikih Poljanah, pred kratkim je uspešno opravil tečaj za operativnega gasilca in se z ekipo udeležil državnega tekmovanja v gasilski orientaciji. Pripravil je tudi panoramsko turistično tablo, ki stoji na Grmadi.

Zaradi vseh dosedanjih uspehov ter kot vzpodbudo za nadaljnje delovanje je bil Petru Andolšku podeljeno PRIZNANJE OBČINE RIBNICA.

KUD DRAMŠPIL

Gledališka skupina Dramšpil, ki združuje starostno pisano paleto članov in članic, v letošnjem letu obeležuje 10 letnico delovanja. Prvi začetki društva segajo v leto 2012, ko je Urša Jaklič Žagar okrog sebe združila 12 navdušencev za igro. Trenutno skupina šteje 20 članov, ki z veliko pripadnostjo društvu nastopajo v predstavah ter sodelujejo pri organizaciji abonmaja ljubiteljskih gledališč. Tako v domačem kraju kot širše se trudijo vsem občanom približati gledališke predstave, mladim ljubiteljskim igralcem pa ponuditi možnost, da tudi znotraj domačega kraja sodelujejo pri gledališkem uprizarjanju. V času svojega ustvarjanja so presegli lokalen nivo, saj se njihova kakovost delovanja lahko primerja z vsemi ostalimi slovenskimi ljubiteljskimi gledališči, kar dokazujejo tudi številne nagrade in priznanja.

V 10 letih so na oder postavili 6 predstav za odrasle, 3 predstave za otroke, posneli igrano-dokumentarni film ter zaigrali več krajših skečev in s tem skupno zabeležili preko 130 nastopov doma in širom po Sloveniji. Redno se udeležujejo Linhartovih srečanj, kjer so opaženi tudi v strokovnih krogih, saj so skoraj za vsako predstavo dobili Linhartovo priznanje.

V sezoni 2018/19 so razpisali prvi abonma ljubiteljskih gledališč in s tem ribniškemu občinstvu ponudili na domačem odru možnost ogleda predstav ljubiteljskih gledališč iz različnih koncev Slovenije. V vseh sezonah je na domačem odru gostovalo več kot 20 gledaliških predstav iz celotne Slovenije kar kaže na izjemno aktivnost in predanost vseh članov.

Za dolgoletno delo in vzpodbudo za nadaljnje delovanje je bilo Kulturno umetniškemu društvu Dramšpil podeljeno PRIZNANJE OBČINE RIBNICA.

Priznanje župana je bilo podeljeno Olji Radivojević in Marti Arko

OLJA RADIVOJEVIĆ

15 letna Olja Radivojević je predana plavanju že od rane mladosti in predstavlja pravo odkritje v plavalnih krogih. Že v mlajših kategorijah je posegala po najvišjih rezultatih v prosti tehniki, med drugim je bila tudi državna prvakinja v kategoriji deklic na 200 prosto. V zadnji sezoni je naredila ogromen preskok v disciplini 400 prosto v kateri se ji je uspelo prebiti med 10 najboljših kadetinj in kadetov, ki so letos Slovenijo zastopali na EYOF, olimpijskem festivalu mladih v Banski Bistrici, kjer je osvojila odlično 12. mesto. Na državnem prvenstvu je Olja postala podprvakinja v absolutni konkurenci v disciplinah 400 in 800 prosto.

Zaradi vseh dosedanjih športnih dosežkov Olje Radivojević in kot vzpodbudo za njeno nadaljnje športno udejstvovanje ji je župan Občine Ribnica za leto 2022 podelil ŽUPANOVO PRIZNANJE.

MARTA ARKO

15 letna Marta Arko, je ena najperspektivnejših mladih plavalk v Sloveniji. Navkljub svoji mladosti je dosegla že veliko odmevnih rezultatov. V kategorijah mlajših deklic in deklic je bila večkratna državna prvakinja v prosti in hrbtni tehniki. Oktobra 2021 je v Beogradu zmagala v disciplini 200 prosto na tekmovanju CEJM, ki je eno najmočnejših tekmovanj v Evropi v kadetski kategoriji. Na tekmovanju Multinations cup na Cipru, aprila 2022, pa je v isti disciplini osvojila 3. mesto. Z odličnimi rezultati se je uspela uvrstiti v ekipo 10 plavalcev in plavalk, ki so Slovenijo zastopali na EYOF, olimpijskem festivalu mladih športnikov v Banski Bistrici, kjer je v svoji paradni disciplini 200 prosto osvojila 11. mesto. Marta je kasneje na državnem prvenstvu postala tudi absolutna državna prvakinja na 200 m hrbtno.

Zaradi vseh dosedanjih dosežkov in kot vzpodbudo za njeno nadaljnje športno udejstvovanje ji je župan Občine Ribnica za leto 2022 podelil ŽUPANOVO PRIZNANJE.