brioni, brionka, ladja Svet24.si

FOTO: Ob močnem neurju potonila ladja Brionka

MOTORIST Svet24.si

Previdno na dvokolesnikih, prihaja najbolj nevarno...

Screenshot 2023-03-26 at 22.26.53 Necenzurirano

"Zdravnik mi je rekel: plačaj 650 evrov ali pa ...

jerca legan milan cvikl m24 Reporter.si

Ločitvena vojna za luksuzno vilo: Umazano ozadje ...

primoz roglic lev Ekipa24.si

Kakšen kralj! Rogličev sin po dirki zasenčil ...

anna-paynich, aleš Njena.si

Klepet z Anno Paynich: Ona mi je dala blagoslov, ...

georgina rodriguez Ekipa24.si

Srhljivo razkritje Ronaldove izbranke: "Mali Angel...

Novice Semič

FOTO: V Semiču začetek 24. Semiške ohceti - Bale plesat

Piše: STA

Čas objave:
24.08.2018 10:40

Občina Semič in tamkajšnje turistično društvo zvečer začenjata prireditve 24. Semiške ohceti - Bale plesat oz. Pridi plesat, ki med drugim na sobotnem osrednjem dogodku prinaša prikaz dela obredja izročilne belokranjske poroke. Prireditelji na tej tridnevni in posodobljeni turistično-etnografski prireditvi pričakujejo do skupaj 6000 obiskovalcev.

DSC_9106.jpg
Tanja Prešeren Banovec
B.V.

Vodja semiškega Turistično-informativnega centra Tanja Prešeren Banovec je povedala, da so bili primorani njen osrednji del nekoliko posodobiti, zadnja leta namreč ne najdejo več parov, ki bi se želeli poročiti po belokranjskem izročilnem obredju.

DSC_9105.jpg
Novinarska konferenca pred Semiško ohcetjo
B.V.


Zato semiški folkloristi del omenjenega poročnega obredja zaigrajo, hkrati so povabili še druge folklorne skupine in dogajanje zastavili bolj festivalsko.

Vsako leto tako predstavijo le določen del izročilnega poročnega obredja. "Gre za doživetje drugačnega poročnega obreda s pridihom ljudskih šeg in navad v belokranjski narodni noši," je še povedala Prešeren Banovčeva.

Prireditve 24. Semiške ohceti bodo drevi ob 20. uri začeli s predstavitvijo semiške dediščine v ljudski igri in plesu, z odprtjem več razstav in glasbenimi nastopi.

Med sobotnimi prireditvami, ki bodo potekale od poldneva do polnoči, so med drugim opozorili na tržnico domače obrti in kulinarike, na festival zavitkov ŠtrudelFest 2018, prireditve za otroke, šolo belokranjskih plesov Bale plesat, blagoslov motoristov in kolesarjev, rekreativno kolesarsko turo po okolici Semiča, osrednji folklorni večer ter različne spremljevalne prireditve.

V nedeljo bodo tridnevno dogajanje med drugim končali s pohodom Od zidanice do zidanice in s poleti jadralnih padalcev. V okviru spremljevalnega programa Semičani pripravljajo še pokušino domačega vina.

Med prireditvami Semiške ohceti bodo prilagodili promet skozi semiško trško jedro, so še zapisali prireditelji.

Bale v semiškem dialektu pomeni pridi.