stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Šentjernej

V Šentjerneju preložili začetek gradnje doma za starejše

Piše: STA

Čas objave:
20.02.2023 10:40

V Občini Šentjernej, kjer so si po lanski podelitvi koncesij domovom za starejše obetali zgraditev doma s 150 posteljami, bodo morali na to počakati. Avstrijsko podjetje SeneCura, ki naj bi ga po prvih načrtih zgradilo najkasneje do sredine leta, je tudi zaradi povečanih stroškov gradnjo preložilo. Novi rok za končanje gradnje je konec leta 2024.

Občina je sicer svoj del projekta opravila, izbrani koncesionar, ki je že kupil zemljišče, uredil vse služnosti, pridobil dokumentacijo in gradbeno dovoljenje, pa se je soočil s težavami pri zagotovitvi potrebnega kadra in naložbenega denarja.

Ker so zaradi različnih vzrokov zrasli tudi gradbeni stroški, pa se je odločil, da pri omenjeni gradnji počaka na normalizacijo razmer, je šentjernejski župan Jože Simončič pojasnil za STA.

Podobno se po njegovih besedah godi drugim tovrstnim koncesionarjem po državi, ki so se zaradi tega odločili, da naložbe začasno zaustavijo. Te so namreč zdaj predrage, cena oskrbe pa bi bila v njihovih domovih bistveno višja, kot bi bilo sprejemljivo v Sloveniji, je pojasnil.

Omenjeno avstrijsko podjetje je zato pristojno ministrstvo zaprosilo za podaljšanje dodeljene koncesije. To je na to nedavno pristalo, rok za končanje gradnje šentjernejskega doma pa so tako prestavili na konec leta 2024. Projekt se tako "ne zaustavlja, temveč se upočasnjuje", v Šentjerneju pa upajo na najhitrejši razplet, je še povedal Simončič.



Zadevo je predstavnik družbe SeneCura Robert Žvižaj na nedavni seji predstavil šentjernejskim svetnikom.

Kot je dejal, je za zakasnitev gradnje več razlogov. "Srečujemo se s težavami na področju zaposlovanja, saj kadra ni, ter s težavami na področju denarnih in kapitalskih trgov. Spremenila se nam je obrestna mera in povišali so se stroški gradnje. Po sedanjih ocenah bi šlo za povišanje investicije za okrog tri milijone evrov in vse to je oddaljilo izvedbo. Počakati moramo na normalizacijo razmer oz. da pridobimo neke podpore oz. sredstva, ki bi nam pomagala pri izgradnji," je še navedel.

V Šentjerneju, kjer še nimajo tovrstnih zmogljivosti, so si sicer dom starejših zamislili kot del širše zastavljene pomoči starejšim in medgeneracijsko središče. Večina sob v domu bo enoposteljnih. Nekaj bo tudi dvoposteljnih, primernih za starejše zakonske pare ali partnerje. Naložba naj bi v to vse bolj razvijajoče se dolenjsko občino z vse več prebivalci prinesla vsaj 50 novih delovnih mest.

Z domom, ki naj bi deloval po primerljivih cenah, bi sicer uresničili dolgoletne občinske načrte. Zanimanja zanj je v občini in njeni okolici dovolj, tamkajšnji starostniki pa so zdaj nastanjeni v domovih za starejše v Krškem, Novem mestu, Sevnici, Metliki in še drugje.