profimedia-0778195429 Svet24.si

ZDA in Rusija enotni, da vojna Ukrajini lahko ...

prehitra vožnja Svet24.si

Med Rogozo in Framom zapravil 1200 evrov

sdv-udba Necenzurirano

Strašijo nas z Udbo, sami pa so izumili tajno ...

MAGAZIN-LJERKA BIZILJ-pl Reporter.si

Golob obžaluje, ker se RTVS ni lotil politično ...

bogatinov Ekipa24.si

Znana je kazen za Oliverja Bogatinova zaradi ...

Voditeljska ekipa Petra Rupnik, Simon Rosc in Milena Novak Odkrito.si

Svet24TV: »Vsako uro terjamo odgovore!«

doncic Ekipa24.si

Ni počitka za Dončića! Glejte kje in kako se je...

Novice Šentjernej

V Šentjerneju preložili začetek gradnje doma za starejše

Piše: STA

Čas objave:
20.02.2023 10:40

V Občini Šentjernej, kjer so si po lanski podelitvi koncesij domovom za starejše obetali zgraditev doma s 150 posteljami, bodo morali na to počakati. Avstrijsko podjetje SeneCura, ki naj bi ga po prvih načrtih zgradilo najkasneje do sredine leta, je tudi zaradi povečanih stroškov gradnjo preložilo. Novi rok za končanje gradnje je konec leta 2024.

Občina je sicer svoj del projekta opravila, izbrani koncesionar, ki je že kupil zemljišče, uredil vse služnosti, pridobil dokumentacijo in gradbeno dovoljenje, pa se je soočil s težavami pri zagotovitvi potrebnega kadra in naložbenega denarja.

Ker so zaradi različnih vzrokov zrasli tudi gradbeni stroški, pa se je odločil, da pri omenjeni gradnji počaka na normalizacijo razmer, je šentjernejski župan Jože Simončič pojasnil za STA.

Podobno se po njegovih besedah godi drugim tovrstnim koncesionarjem po državi, ki so se zaradi tega odločili, da naložbe začasno zaustavijo. Te so namreč zdaj predrage, cena oskrbe pa bi bila v njihovih domovih bistveno višja, kot bi bilo sprejemljivo v Sloveniji, je pojasnil.

Omenjeno avstrijsko podjetje je zato pristojno ministrstvo zaprosilo za podaljšanje dodeljene koncesije. To je na to nedavno pristalo, rok za končanje gradnje šentjernejskega doma pa so tako prestavili na konec leta 2024. Projekt se tako "ne zaustavlja, temveč se upočasnjuje", v Šentjerneju pa upajo na najhitrejši razplet, je še povedal Simončič.Zadevo je predstavnik družbe SeneCura Robert Žvižaj na nedavni seji predstavil šentjernejskim svetnikom.

Kot je dejal, je za zakasnitev gradnje več razlogov. "Srečujemo se s težavami na področju zaposlovanja, saj kadra ni, ter s težavami na področju denarnih in kapitalskih trgov. Spremenila se nam je obrestna mera in povišali so se stroški gradnje. Po sedanjih ocenah bi šlo za povišanje investicije za okrog tri milijone evrov in vse to je oddaljilo izvedbo. Počakati moramo na normalizacijo razmer oz. da pridobimo neke podpore oz. sredstva, ki bi nam pomagala pri izgradnji," je še navedel.

V Šentjerneju, kjer še nimajo tovrstnih zmogljivosti, so si sicer dom starejših zamislili kot del širše zastavljene pomoči starejšim in medgeneracijsko središče. Večina sob v domu bo enoposteljnih. Nekaj bo tudi dvoposteljnih, primernih za starejše zakonske pare ali partnerje. Naložba naj bi v to vse bolj razvijajoče se dolenjsko občino z vse več prebivalci prinesla vsaj 50 novih delovnih mest.

Z domom, ki naj bi deloval po primerljivih cenah, bi sicer uresničili dolgoletne občinske načrte. Zanimanja zanj je v občini in njeni okolici dovolj, tamkajšnji starostniki pa so zdaj nastanjeni v domovih za starejše v Krškem, Novem mestu, Sevnici, Metliki in še drugje.