Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

profimedia-0370438252 Svet24.si

Slovenska družina z regresom na jahto

nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič Necenzurirano

Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je ...

kdo vam laze1 Reporter.si

Bumerang za Tomašiča: tožilstvo že preiskuje ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič osupnil s podrobnostmi glede ...

mark Zuckerberg Odkrito.si

Konec ali novi začetek!?

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

Novice Šentrupert

V Šentrupertu stekla prenova gotske cerkve sv. Ruperta

Piše: STA

Čas objave:
13.10.2021 10:29

V cerkvi sv. Ruperta v Šentrupertu na Dolenjskem, katere 500-letnico zgraditve, oprave in posvetitve so praznovali lani, je te dni stekla prenova. Večdelni poseg so začeli v zvoniku. Tamkajšnja dela naj bi letos končali in se v nadaljevanju lotili notranjščine prezbiterija ter nato preostalih delov. Prenova zvonika bo stala približno 400.000 evrov.

Prenovo tega kulturnega spomenika državnega pomena, ki se uvršča med tri najpomembnejše gotske cerkve na Dolenjskem, vodi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Skoraj polovico stroškov prenove zvonika s sredstvi rednega razpisa za sofinanciranje spomeniškovarstvenih akcij med letoma 2021 in 2022 bo pokrila država, preostanek bo kot investitor posega prispevalo ljubljansko zasebno podjetje Reitenburg.

Največji zalogaj cerkvene prenove predstavlja zvonik, ki ga odlikujejo številni kamnoseški detajli in izvirna zidarska tehnologija, čeprav je bila njegova zgornja polovica v 19. stoletju precej predelana. Gre za enega največjih zvonikov v Sloveniji.

Cerkev so nazadnje temeljito prenovili konec 19. stoletja. Posamezna prenovitvena dela, ki so zajela notranjščino zvonika in prenovo strehe prezbiterija, so sledila leta 1975. Med letoma 1983 in 1984 so prenavljali pročelje prezbiterija in notranjščino cerkve. Med letoma 2000 in 2005 so restavrirali tri oltarje in okensko krogovičje z zasteklitvijo, so še navedli na zavodu za varstvo kulturne dediščine.


Začetki šentrupertske cerkve in župnije, ki jo viri prvič omenjajo leta 1163, segajo v obdobje med letoma 1044 in 1072. Najstarejša sta cerkveni prezbiterij in zvonik, lupino in ladijski obok pa so zgradili okoli leta 1497.

Končanje srednjeveškega razvoja stavbe, ki so jo zaradi turških vpadov ogradili z obzidjem in spremenili v tabor, pod njenimi gotskimi okni pa prebili strelske line, pomeni posvetitev cerkve in njenih oltarjev 14. oktobra 1520. Cerkev in njena oprema sta kasneje doživeli nekaj sprememb, korno stopnišče, empora na južni strani in oltarji pa so iz 19. stoletja.

Cerkev sv. Ruperta so sprva zasnovali dvoladijsko z dolgim prezbiterijem in zvonikom, ki v spodnjem delu služi tudi za zakristijo. Gradil jo je del ekipe, ki je pred tem gradila romarsko cerkev na Ptujski gori.

Dvoladijske zasnove graditelji niso do konca izpeljali in so jo konec 15. stoletja oblikovali kot vzdolžno triladijsko dvorano po vzoru gorenjskih cerkva, ki so kot standard pri oblikovanju cerkvenih prostorov uveljavile komplicirane sheme reber, okrašene s polnoplastičnimi sklepniki in konzolami.

Ob njeni 500-letnici je Slovensko konservatorsko društvo lani izdalo monografijo Župnijska cerkev v Šentrupertu na Dolenjskem - 500 letnica izgradnje, oprave in posvetitve.