stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

V Sevnici bodo uredili Tončkov dom

Piše: R.K.

Čas objave:
07.08.2023 09:34

Občina Sevnica je bila uspešna pri prijavi projekta Po Jurkovih poteh, s katerim je kandidirala za sredstva na javnem razpisu Ministsrtva za gospodarstvo, turizem in šport za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo ter naravne znamenitosti v turističnih destinacijah. Pridobljena nepovratna sredstva znašajo 214.102,08 evrov.

Sredstva, pridobljena na podlagi uspešne prijave, bodo prispevala k izboljšanju turistične infrastrukture in k celovitemu razvoju tako turistične destinacije Lisca kakor tudi celotne turistične ponudbe občine. Lisca kot eden najvišjih vrhov v Posavju z bogato planinsko, turistično in športno tradicijo je namreč pomembna tako za pohodništvo, kolesarjenje, izletništvo, padalstvo, kakor tudi za ponudnike blaga in storitev, ki se s pomočjo programov in dejavnosti na Lisci posredno vključujejo v turistično ponudbo občine  in se na tak način promovirajo ne le na občinski, temveč tudi na širši regijski ravni.  Z izvedbo projekta bo omogočena nadaljnja izraba turističnega potenciala, ki ga nudi Lisca skupaj s Tončkovim domom. Nova infrastruktura bo izboljšala dostopnost naravne dediščine Lisce in s tem prispevala k boljšemu poznavanju naravne vrednote Lisca.

Občina Sevnica je s pozitivnim sklepom pridobila 214.102,08 evrov evropskih nepovratnih sredstev. V okviru projekta pa bo dodatno uredila okolico Tončkovega doma in pristopila k razvoju digitalnih vsebin za interaktivno predstavitev Lisce in dveh novih doživetij.

K udobju in dobremu počutju vseh obiskovalcev Lisce bodo pomembno prispevale vse ureditve in novosti, ki so predvidene v okiru projekta, in sicer zamenjava obstoječe betonske plošče, ureditev odvodnjavanja ter osvetlitev terase, ekološki otok, zamenjava ograj, ureditev stopnic in klančine za invalide, nov tobogan, vodna hiška, postaja za e-kolesa in druge manjše pripadajoče ureditve. Za potrebe najemnika  bo postavljen nov nadstrešek.

Skupna vrednost projekta je ocenjena na 322.382,84 evrov brez DDV. Predvideni začetek del bo že v letu 2023, dokončanje pa v letu 2024.

Z načrtovanimi ureditvami v sklopu projekta Po Jurkovih poteh bo že sicer zelo priljubljen izletniška točka Lisca postala še bolj privlačna za obiskovalce ter bo dodatno prispevala k razvoju in prepoznavnosti Lisce in širše turistične destinacije.