Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

Robert E Crimo III Svet24.si

Strelec načrtoval še en napad

Viktor-Vrecar-2021-e1611911492595 Necenzurirano

Prihaja energetska kriza, uprava HSE pa želi ...

tonin cigler kralj horvat nsi bobo Reporter.si

Janševa peta kolona: ti ljudje so razlog, da se ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič padel! Slovenec je bil žrtev ...

mark Zuckerberg Odkrito.si

Konec ali novi začetek!?

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

Novice Škocjan

Ob Radulji bo zelena sprehajalno-rekreacijska površina

Piše: STA

Čas objave:
04.05.2021 11:54

Dolenjska Občina Škocjan je kot vodilni projektni partner danes podpisala izvajalsko pogodbo za ureditev območja ob potoku Radulja v Škocjanu. Za projekt bodo skupaj z davkom odšteli skoraj 170.000 evrov, Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja bo zanj prispeval nekaj manj kot 95.000 evrov. Končanje projekta načrtujejo junija prihodnje leto.

Projekt vključuje celostno in trajnostno ureditev območja ob Radulji v občinskem središču pod Metelkovim domom. Omenjeno potočno loko bodo uredili kot zeleno sprehajalno-rekreacijsko površino, je povedal škocjanski župan Jože Kapler.

Gradbena dela bodo stala približno 100.000 evrov. Novomeški CGP jih po besedah predsednika njegove uprave Martina Gosence namerava začeti konec meseca in končati v štirih mesecih. Do prihodnjega poletja, ko bo projekt polno zaživel, bodo še usposobili turistične vodnike, je dodal župan.

Po tem projektu se nameravajo lotiti še urejanja drugih območij ob Radulji, je še napovedal Kapler.

Po podatkih škocjanske občinske uprave bodo med novimi ureditvami preuredili dostopno pot do potoka, ob tej uredili razgledno ploščad za sestajanje in opazovanje okolice. Na bližnjem travniku bodo uredili krožno peščeno pot in ob tej t. i. tiho opazovalnico in učilnico na prostem ter stopnice za dostop do potoka.Raduljo bodo premostili z mostom za pešce in kolesarje. Most bo prehod omogočal tudi gibalno oviranim posameznikom. Pripravili bodo izobraževalne delavnice in usposobili vodnike.

Želijo tudi okrepiti kakovost bivanja, krajevno privlačnost in turistično ponudbo ter omogočiti dodatno zaposlovanje. Cilji tega projekta s socialno noto so tudi ohranjanje biotske raznolikosti, varstvo kulturne dediščine, oblikovanje socialne mreže za opolnomočenje ciljnih skupin in izvajanje "edukacijske vsebine za mlade in osebe s posebnimi potrebami".

Poleg škocjanske občine pri projektu sodelujejo Osnovna šola Frana Metelka iz Škocjana, Sonček - Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine in Mizarstvo Mojstrovič iz Dobrave pri Škocjanu.

Občina Škocjan je omenjeni podvig prijavila Lokalni akcijski skupini Dolenjska in Bela krajina, decembra lani ga je potrdila Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Škocjanski župan Jože Kapler

O naložbi in urejanju območja ob Radulji