princ harry Svet24.si

Princ Harry dregnil v osje gnezdo in razjezil ...

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za torek, 18. maja

bolnica rak pf Reporter.si

Prekmurska polja smrti: ljudje v deželi ob Muri ...

Franc Jurša Svet24.si

Jurša: »Če sem čisto iskren, bi si želel, da ...

20210301-01049413 Necenzurirano

Parlamenta ni sesula opozicija, ampak vlada ...

umor google gozmodo com 1 Odkrito.si

Je satelit posnel umor?

altloop Donat Njena.si

Slovenija mora za svoje odpadke poskrbeti sama –...

Novice Škocjan

Ob Radulji bo zelena sprehajalno-rekreacijska površina

Piše: STA

Čas objave:
04.05.2021 11:54

Dolenjska Občina Škocjan je kot vodilni projektni partner danes podpisala izvajalsko pogodbo za ureditev območja ob potoku Radulja v Škocjanu. Za projekt bodo skupaj z davkom odšteli skoraj 170.000 evrov, Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja bo zanj prispeval nekaj manj kot 95.000 evrov. Končanje projekta načrtujejo junija prihodnje leto.

Projekt vključuje celostno in trajnostno ureditev območja ob Radulji v občinskem središču pod Metelkovim domom. Omenjeno potočno loko bodo uredili kot zeleno sprehajalno-rekreacijsko površino, je povedal škocjanski župan Jože Kapler.

Gradbena dela bodo stala približno 100.000 evrov. Novomeški CGP jih po besedah predsednika njegove uprave Martina Gosence namerava začeti konec meseca in končati v štirih mesecih. Do prihodnjega poletja, ko bo projekt polno zaživel, bodo še usposobili turistične vodnike, je dodal župan.

Po tem projektu se nameravajo lotiti še urejanja drugih območij ob Radulji, je še napovedal Kapler.

Po podatkih škocjanske občinske uprave bodo med novimi ureditvami preuredili dostopno pot do potoka, ob tej uredili razgledno ploščad za sestajanje in opazovanje okolice. Na bližnjem travniku bodo uredili krožno peščeno pot in ob tej t. i. tiho opazovalnico in učilnico na prostem ter stopnice za dostop do potoka.Raduljo bodo premostili z mostom za pešce in kolesarje. Most bo prehod omogočal tudi gibalno oviranim posameznikom. Pripravili bodo izobraževalne delavnice in usposobili vodnike.

Želijo tudi okrepiti kakovost bivanja, krajevno privlačnost in turistično ponudbo ter omogočiti dodatno zaposlovanje. Cilji tega projekta s socialno noto so tudi ohranjanje biotske raznolikosti, varstvo kulturne dediščine, oblikovanje socialne mreže za opolnomočenje ciljnih skupin in izvajanje "edukacijske vsebine za mlade in osebe s posebnimi potrebami".

Poleg škocjanske občine pri projektu sodelujejo Osnovna šola Frana Metelka iz Škocjana, Sonček - Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine in Mizarstvo Mojstrovič iz Dobrave pri Škocjanu.

Občina Škocjan je omenjeni podvig prijavila Lokalni akcijski skupini Dolenjska in Bela krajina, decembra lani ga je potrdila Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Škocjanski župan Jože Kapler

O naložbi in urejanju območja ob Radulji