stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Škocjan

V Škocjanu uredili območje ob Radulji

Piše: STA

Čas objave:
24.06.2022 11:50

Dolenjska občina Škocjan je kot vodilni projektni partner sodelovala pri ureditvi območja ob potoku Radulja v Škocjanu. Za socialno in turistično naravnani projekt je skupaj z davkom odštela nekaj manj kot 170.000 evrov, Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja je zanj prispeval nekaj manj kot 95.000 evrov, je navedel župan Jože Kapler.

Projekt je vključeval celostno in trajnostno ureditev območja ob Radulji v občinskem središču pod Metelkovim domom. Tamkajšnjo potočno loko pa so uredili kot zeleno sprehajalno-rekreacijsko površino, je pojasnil župan.

Gradbena dela so stala približno 100.000 evrov, v okviru omenjenega projekta so usposobili tudi turistične vodnike, je na današnji novinarski konferenci ob odprtju še povedal škocjanski župan.

Po podatkih škocjanske občinske uprave so preuredili dostopno pot do potoka, ob tej uredili razgledno ploščad za sestajanje in opazovanje okolice. Na bližnjem travniku so uredili krožno peščeno pot in ob tej t. i. tiho opazovalnico in učilnico na prostem ter namestili stopnice za dostop do potoka.

Raduljo so premostili z mostom za pešce in kolesarje. Most prehod omogoča tudi gibalno oviranim posameznikom, so dodali.



Z ureditvijo območja ob Radulji želijo okrepiti kakovost bivanja, krajevno privlačnost in turistično ponudbo ter omogočiti dodatno zaposlovanje. Cilji tega projekta s socialno noto so tudi ohranjanje biotske raznolikosti, varstvo kulturne dediščine, oblikovanje socialne mreže za opolnomočenje ciljnih skupin in izvajanje "edukacijske vsebine za mlade in osebe s posebnimi potrebami".

S celostno ureditvijo omenjenega območja in z nakupom prenosne izobraževalne opreme v občini Škocjan omogočajo izvajanje delavnic, usposabljanj, izobraževanj, naravoslovnih dni in oblikovaje "interpretacijskih programov" za domačine in turiste, so še pristavili na škocjanski občini.

Poleg škocjanske občine pri projektu sodelujejo Osnovna šola Frana Metelka iz Škocjana, Sonček - Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine iz Novega mesta in Mizarstvo Mojstrovič iz Dobrave pri Škocjanu.

Občina Škocjan je omenjeni podvig prijavila Lokalni akcijski skupini Dolenjska in Bela krajina, decembra predlani ga je potrdila Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.