profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

V Sloveniji skoraj sto okužb s koronavirusom, bolnike bodo sprejemale tudi regionalne bolnišnice

Piše: STA/Dolenjski list

Čas objave:
12.03.2020 21:49

V Sloveniji, kjer je od 18. ure razglašena epidemija, je potrjenih 96 okužb z novim koronavirusom. Po besedah ministra za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleša Šabedra prehajamo v drugo fazo širjenja virusa, bolnike, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, bodo sedaj sprejemale tudi regionalne bolnišnice.

Testiranih je bilo 3058 oseb. Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat je dejala, da je to od zadnjega poročanja 14 novih primerov, od včeraj pa se je število potrjenih primerov skoraj podvojilo.

Po regijah so številke potrjenih primerov naslednje: Celje sedem, Koperu štiri, Kranj ena, Ljubljana 48, Maribor sedem, Murska Sobota tri, Novo mesto (skupaj z Belo krajino) 25 in Nova Gorica ena. Glede starostne strukture pa je dejala, da so v starosti do 15 let potrjene štiri osebe, od 16 do 29 leta 23 oseb, od 30 do 49 let 26 oseb, od 50 do 59 let 22 oseb ter 60 in več let 21 oseb.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je na večerni novinarski konferenci napovedal, da bo po prejetem predlogu ministra aktiviral državni načrt za ukrepanje ob pojavu epidemije.

Na ministrstvu so danes imeli sestanek z vodstvi bolnišnic. Dogovorili so se, da bodo bolnike, ki potrebujejo hospitalizacijo, sprejemali tudi v regionalnih bolnišnicah, bolniki z lažjim potekom bolezni pa bodo ostajali doma. Prihod bolnikov bo najavljala dispečerska služba, ki bo pred tem preverila kapacitete v posamezni bolnišnici.

Od ponedeljka so v vseh bolnišnicah tudi odpovedani vsi specialistični pregledi in operativni posegi, razen tistih stopnje nujno in zelo hitro. Ne bodo pa odpovedali onkoloških storitev in obravnave nosečnic, je zagotovil Šabeder. V presejalnih programih Zora, Dora in Svit bodo zaključili vse terapevtske posege, ki so nujni, preventivne bodo ustavili.

Po Šabedrovih besedah bodo javnost obvestili o sankcijah za vse, ki kršijo karanteno in ogrožajo druge. Ljudje z znaki okužb po ministrovih besedah še vedno ne spoštujejo pravil, ne pridejo na vstopne točke, opažajo nestrpnost in celo nasilje do zdravstvenega osebja.

Infektolog Janez Tomažič, ki ugotavlja, da se stanje glede širjenja novega koronavirusa vsak dan eksponentno slabša, ob tem svetuje čim manj druženja.

Šabeder je danes sodeloval še v videokonferenci zdravstvenih ministrov EU, ki so ugotavljali, da se novi koronavirus nezadržno širi, vsi pa so se zavezali k solidarnosti med državami. V državah EU namreč kronično primanjkuje zaščitne opreme, EU pa bo storila vse, da opremo dobijo vsi, ki jo potrebujejo. Vse članice EU se po besedah Šabedra sicer usmerjajo v podobne ukrepe kot Slovenija.