dušan-vučko Svet24.si

»Glede volilne udeležbe bi si morale ogledalo ...

1_ana tavčar Svet24.si

Ana Tavčar je morala to ponižno sprejeti

zvezdana mlakar Svet24.si

Zvezdana Mlakar združila moči s sinom Majem

tonin novak nsi pl Reporter.si

Nož v hrbet Ljudmili Novak: Matej Tonin pred ...

20210401-01055055 Necenzurirano

Zaposlenim dala hitre teste, zaradi katerih jo ...

YT Odkrito.si

Video, ki je presegel 10 milijard ogledov na ...

inter handanovic pokal Ekipa24.si

ŠKANDAL! Juventus zahteva ponovitev tekme z ...

Novice Šmarješke Toplice

V Šmarjeti ustanovna seja občinskega sveta in potrjevanje župana

Piše: STA

Čas objave:
30.01.2019 06:34

V Občini Šmarješke Toplice bodo danes ob 18. uri kot zadnji v državi po jesenskih lokalnih in županskih volitvah potrjevali svoj novi 11-članski občinski svet. Novoizvoljeni svetniki bodo med drugim odločali o potrditvi novoizvoljenega župana Marjana Hribarja in še o pritožbi na županskih volitvah za dva glasova poražene stare županje Bernardke Krnc.

Predsednik šmarješke volilne komisije Fredi Bančov je namreč za STA potrdil, da se je Krnčeva po zapletih z neveljavnimi glasovnicami in ugotavljanjem izida v drugem krogu pritožila občinskemu svetu.

Če bo ta sledil pritožbi, so, kot je nedavno napovedal njen pravni zastopnik Damijan Gregorc, med možnostmi ponovitev županskih volitev v vsej občini ali le na volišču Bela Cerkev ter vnovično štetje vseh oddanih glasov.

Gregorc je dodal, da bi moral v primeru upoštevanja pritožbe in vrnitve na izenačen izid med Krnčevo in njenim tekmecem Hribarjem o novem županu ali novi stari županji odločiti žreb. V primeru zavrnitve županjine pritožbe je napovedal postopek pred upravnim sodiščem.


Med glavnimi pritožbeni očitki je navedel pomanjkljivosti oz. napake v poročilu občinske volilne komisije, kjer je nepojasnjena razlika 132 glasov v dveh točkah, ki obravnavata glasovanje v drugem krogu. To razliko je občinska volilna komisija nedavno pojasnila kot napako v zapisu poročila.

Preostali očitki se nanašajo na sum, da je namesto volivca glasoval nekdo drug, in na sum neveljavnih glasovnic, je še dejal Gregorc.

Županske volitve v Šmarjeških Toplicah so sicer po drugem krogu kazale na neodločen izid med Hribarjem in Krnčevo, kar bi zahtevalo žreb župana. Ker sta kandidata na delo volilnih odborov nato vložila ugovore, se je volilna komisija zaradi ugotovljenih nepravilnosti odločila za ponovitev volitev v Beli Cerkvi, v ponovnem postopku po Hribarjevi pritožbi in razsodbi upravnega sodišča pa odločila, da ponovitve županskih volitev v Beli Cerkvi ne bo.

Po presoji komisije je tako Hribar v drugem krogu volitev zmagal s 1017 glasovi, Krnčeva pa je zbrala 1015 glasov. Krnčeva, ki je Občino Šmarješke Toplice vodila v zadnjih treh mandatih, je prvo zasedanje šmarjeških novoizvoljenih svetnikov sklicala za današnji 30. januar, kar je, kot je pojasnila, po njenem v skladu z razpisnimi roki.