profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

V Stični na tradicionalnem katoliškem festivalu več tisoč mladih

Piše: STA

Čas objave:
17.09.2022 13:40

V cistercijanskem samostanu v Stični danes poteka tradicionalno srečanje katoliške mladine, na katerem pričakujejo več tisoč udeležencev. Te med drugim čaka veliko druženja in celodnevni program z večernim koncertom, nagovoril jih je tudi predsednik republike Borut Pahor.

Geslo letošnje Stične mladih je Izberi vihar, ki so ga snovalci festivala izbrali na podlagi izkušenj in spoznanj na področju dela z mladimi v zadnjih dveh letih. "Razmere so nas zavile v vato in ustvarili smo si lasten položaj udobja, ki nam ne pomaga rasti. Zato želimo mlade spodbuditi, da stopijo iz cone udobja in izberejo vihar, rast, življenje," so zapisali v vabilu na festival.

Srečanje so začeli s pozdravnimi nagovori in mašo, ki jo je vodil koprski škof Jurij Bizjak. Po kosilu bodo sledile različne delavnice in športni turnir. Zvečer je predviden koncert s Stična bendom.

Mlade je nagovoril tudi predsednik republike Pahor in se jim zahvalil za topel sprejem in dobrodošlico. Pozval jih je, naj skladno z letošnjim geslom srečanja pogumno in brez strahu stopajo naprej v prihodnost, ter naj nikoli ne izgubijo upanja v boljši svet.

"Še naprej varujte vrednote solidarnosti, prijateljstva, medsebojnega spoštovanja, predvsem pa vedno in povsod skrbite eden za drugega in za skupnost, saj samo skupaj lahko dosežemo vse, kar si zastavimo," so Pahorja še povzeli v njegovem kabinetu. "Zapomnite si, na koncu vedno zmaga dobro, če ne zmaga dobro, pomeni, da še ni konec," je sklenil.

Pahor je sicer prostovoljce in prostovoljke Stične mladih konec decembra 2017 sprejel tudi v predsedniški palači. Lani je organizatorjem festivala izročil tudi zahvalo predsednika republike "za dolgoletno dragoceno poslanstvo, ki med mladimi širi in spodbuja vrednote prostovoljstva, sodelovanja, človečnosti in solidarnosti v dobro skupnosti".

Na festivalu, ki je lani praznoval že 40-letnico, se vsako leto zbere več tisoč mladih. Udeležba je bila nekoliko nižja v zadnjih dveh letih epidemije covida-19, ko so morali organizatorji tudi nekoliko spremeniti program in tradicionalne lokacije dogajanja. Lani se je na tako na festivalu zbralo nekaj več kot 2000 mladih.