IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Čatež ob Savi

V Termah Čatež o globalnih izzivih in regionalnem razvoju

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
19.11.2015 11:56

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo skušalo v vsaki regiji najti do tri vodilne, povezovalne in regijsko pomembne projekte in jih podpreti z denarjem nove finančne perspektive. Slediti nameravajo tudi gospodarski rasti in okrepiti zaposlovanje, je po odprtju posveta na temo globalnih izzivov povedal minister Zdravko Počivalšek.

Počivalšek je ob začetku dvodnevnih Slovenskih regionalnih dnevov 2015, ki jih na temo Globalni izzivi in regionalni razvoj v Termah Čatež prireja gospodarsko ministrstvo, pojasnil, da je posvet pomemben predvsem z vidika nove evropske finančne perspektive 2014-2020, saj naj bi razvoj regij doživel spremembo predvsem v smeri, da bodo v vsaki regiji skušali najti dva do tri vodilne, povezovalne in regijsko pomembne projekte in jih podpreti z njenimi sredstvi.

Sicer se pri regionalni politiki prizadevajo za uravnotežen razvoj vse države. Slediti pa nameravajo tudi gospodarski rasti, ki omogoča dvig zaposlenosti in krepitev priložnosti za mlade, je dodal.

Med glavnimi izzivi je minister navedel prehod od infrastrukturnih naložb, ki so zaznamovale prejšnjo finančno perspektivo, k vertikalno in horizontalno povezanim projektom med gospodarstvom in drugimi vpletenimi. V pogovorih z regijskimi predstavniki pa že skušajo ugotoviti, kateri so ključni projekti, je še dejal.


Po besedah direktorja direktorata za regionalni razvoj Marka Drofenika želijo na srečanju z več kot 200 udeleženci pregledati tudi izide lanskega in letošnjega dela ter načrte in nato ugotoviti, kako regionalno politiko vpeti v novo finančno perspektivo.

Posveta oz. simpozija se udeležujejo predvsem predstavniki regij, občin, univerz in vseh ministrstev, ki se bodo seznanili z načrtom dela v prihodnji finančni perspektivi. Hkrati bodo dorekli način usklajevanja projektov, kdo jih bo vodil in kako bodo potrjevali z njimi povezane ukrepe.

Posveta se udeležujejo tudi predstavniki vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki so v novi finančni perspektivi zadolženi za upravljanje kohezijske politike. Sicer pa je v novi finančni perspektivi predvideno predvsem vlaganje v razvoj, raziskave in podjetja, je še povedal Drofenik.