rupnik profimedia-0675959565 Svet24.si

Po razkritju, da je zlorabljal nune, Slovenci ...

planicaziga Svet24.si

11-letni Žiga iz Renč ustvaril pokal za ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Država rubi Jankovićevega gradbinca, ta pred ...

KPV_Tacke_1 Reporter.si

Kaj za vraga se gre Golob: misica Tina Gaber in ...

aleksander ceferin uefa re Ekipa24.si

Na Uefi šokirani: Madžari trdijo, da jim ...

tina-in-blaž Njena.si

Nepričakovan konec med Tino in Blažem?

ragbi 1 Ekipa24.si

Kakšno slačilnico so pustili za seboj! Mladi ...

Novice Trebnje

AVDIO: V Trebnjem odprli samozadostno električno avtomobilsko polnilnico

Piše: STA

Čas objave:
01.07.2019 17:05

Predsednik uprave Elektro Ljubljana Andrej Ribič in domači župan Alojzij Kastelic sta v Trebnjem danes predstavila in odprla tamkajšnjo samozadostno električno avtomobilsko polnilnico. To so skupaj z manjšo sončno elektrarno postavili v okviru pilotnega projekta, s katerim bodo razvijali nove modele delovanja polnilne infrastrukture.

Ribič je ob današnjem odprtju povedal, da je naložba, ki predstavlja korak naprej v razvoju sistema polnilne infrastrukture Gremo na elektriko, stala nekaj manj kot 50.000 evrov, Elektro Ljubljana pa se je pri tej povezalo z družbo Sitel in s trebanjsko občino.

Po podatkih Elektra Ljubljana je Občina Trebnje pri urejanju t. i. energetskega otoka poskrbela za sofinanciranje Eko sklada in za zemljišče, družba Sitel pa je poleg osnovne zamisli poskrbela za dobavo sončne elektrarne in oglaševalskih panelov. Elektro Ljubljana je prevzelo financiranje projekta in poskrbelo za priključek in vključitev polnilnice v sistem Gremo na elektriko.

Omenjeni trebanjski sistem so sicer povezali s sončno elektrarno in deluje po načelu samooskrbe. S projektom bodo ugotovili, koliko električne energije za električna vozila bodo lahko zagotavljali neposredno iz obnovljivih virov oz. v tem primeru z izrabo sončne energije.

V Elektru Ljubljana tudi načrtujejo, da bo trebanjska polnilnica delovala kot pilotni projekt, kjer bodo preizkušali nove rešitve, z družbo Sitel pa preudarjajo nove možnosti, kot je namestitev hranilnika energije, ki bi služil razbremenjevanju omrežja in boljšemu izkoriščanju energije, pridelane v sončni elektrarni.

Delovanje trebanjske polnilnice bodo sistematično spremljali in analizirali. Čaka pa jih še "velik razvoj na področju javne polnilne infrastrukture, od pametnega polnjenja do zagotavljanja več obnovljivih virov energije za elektrifikacijo prometa", širitev ponudbe in prilagajanje trgu. Polnilna infrastruktura pa se bo povezovala z novimi tehnološkimi rešitvami, so med drugim sporočili iz Elektra Ljubljana.

Andrej Ribič o trebanjski samozadostni električni avtomobilski polnilnici