stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Trebnje

V Trebnjem opozorili na pomen reke Temenice

Piše: STA

Čas objave:
24.04.2023 13:36

V Trebnjem danes poteka drugi dan Temenice z raznovrstnim dogajanjem, povezanim s projektom oživitve življenja ob in v tej reki. Gre za 240.000 evrov vreden partnerski projekt, ki ga je s skoraj 100.000 evrov podprl evropski sklad za regionalni razvoj. Trebanjci želijo s projektom Rusalka podrobneje spoznati reko in spoznanja javno predstaviti.

Mladino želijo izobraziti o pomenu varovanja in uporabe vodnih virov za ohranitev rečnih biotopov in habitatov ter za ublažitev podnebnih sprememb. Okrepiti želijo zavest o pomenu rečne dediščine in občane spodbuditi k sodelovanju pri varovanju Temenice, je trebanjska županja Mateja Povhe povedala za STA.

Projekt so začeli marca lani, končali ga bodo maja. V tem času so strokovnjaki oddelka za geografijo ljubljanske Filozofske fakultete pripravili 17 delavnic in dodatno usposabljanje za mentorje.

Projekt Rusalka je po županjinih besedah omogočil vzpostavitev portala Temenica v okviru aplikacije Storymap in izvedbo fotografskega, likovnega in literarnega natečaja. Njegov osrednji del je bila sanacija območja opuščenega bencinskega servisa neposredno ob Temenici in vzpostavitev postajališča za avtodome, pomembnega za razvoj zelenega turizma v tej dolenjski občini.



Danes so sicer pripravili tematske delavnice s štirimi postajami ob Temenici ter predstavitev trebanjske osrednje čistilne naprave in preostalih manjših čistilnih naprav. Pripravili so še osrednjo prireditev drugega dneva Temenice z razglasitvijo zmagovalcev fotografskega in likovnega natečaja.

Vodilni partner projekta Rusalka je trebanjska občina, pridružili so se še Osnovna šola Trebnje, trebanjsko društvo Praetorium Latobicorum in podjetje Cementi izdelki Gorec.

Temenica je manjša dolenjska reka, ki do izliva dvakrat ponikne. Izvira na južnih pobočjih Posavskega hribovja pri vasi Javorje. Pri vasi Grm v več požiralnikih prvič ponikne. Na površje priteče vnovič na izviru Zijalo pod hribom Sv. Ana v Mirnopeški dolini. Od tam teče do ponorov pri Goriški vasi, kjer drugič ponikne. Na dan privre vnovič pod steno v Luknji pri Prečni pri Novem mestu. Nato vijuga po Zaloškem polju in se kot njen levi pritok izliva v Krko. Domačini jo tam imenujejo tudi Prečna.