stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Žužemberk

AVDIO: Podpisali pogodbo za prva dela pri gradnji regijskega gasilskega poligona

Piše: STA

Čas objave:
13.12.2019 11:35

Občina Žužemberk je danes podpisala pogodbo za sanacijo in predpripravo zemljišča Klek, na katerem načrtujejo gradnjo regijskega gasilskega vadbenega poligona. Celoten projekt naj bi skupaj z davkom stal nekaj manj kot 1,9 milijona evrov. Približno 1,3 milijona evrov naj bi prispevala občina in nekaj več kot 560.000 evrov Gasilska zveza Slovenije.

Žužemberški župan Jože Papež je po podpisu pogodbe s podjetjem Komunalne gradnje Grosuplje povedal, da gre pri navedenem znesku celotne naložbe za projektantsko oceno vrednosti in da bodo naložbo izvedli po delih.

Danes podpisana pogodba v vrednosti 50.000 evrov brez davka sicer predvideva sanacijo in ureditev platoja v opuščenem kamnolomu na obrobju Žužemberka oz. njegovo betoniranje, končanje gradnje celotnega poligona pa načrtujejo prihodnje leto.

Ob poligonu bi radi kasneje zgradili še gasilski dom, ki bi združil tovrstno dejavnost dveh največjih krajev te suhokrajnske občine, Žužemberka in Dvora. Z omenjeno naložbo bodo uredili tudi zapuščeno in degradirano območje pri južni žužemberški vpadnici, je še dejal Papež.

Po podatkih žužemberške občinske uprave bo šlo pri gradnji gasilskega poligona za skupno naložbo Gasilske zveze Slovenije in Občine Žužemberk.

Gradnjo poligona je sicer načrtovalo že prejšnje občinske vodstvo. Kot je nekdanji žužemberški župan Franc Škufca povedal za STA, je najbližji gasilski poligon zdaj na Igu pri Ljubljani, žužemberški pa bo pokrival tovrstne potrebe dolenjsko-belokranjskih občin.

O njegovi umestitvi so se uspeli dogovoriti z vsemi pri projektu sodelujočimi občinami, z njihovimi gasilskimi poveljstvi in Gasilsko zvezo Slovenije.

Po njegovih besedah naj bi gasilska zveza svoj delež zagotovila iz sredstev Uprave RS za zaščito in reševanje oz. ministrstva za obrambo, žužemberška občina pa bo z lastnimi sredstvi pokrila nakup zemljišč in ureditev poligonske infrastrukture.

Poligon bodo uredili za izobraževanje in vadbo oz. za področja protipožarne varnosti ter cestnega in tehničnega reševanja, primeren bo tudi za vse panoge civilne zaščite. Občina ga bo opremila tudi za druge potrebe, na primer za delavnice in različne prireditve.

Gasilski poligon na južnem obrobju Žužemberka bo pokrival 2,5 do 2,7 hektarja nekdanjega kamnoloma, je še navedel Škufca.

Župan Žužemberka Jože Papež o regijskem gasilskem poligonu