stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Nm

V&F: Pod vodo 2200 objektov, škode prek 10 mio. evrov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.11.2012 05:08

Slovenijo je prizadela ena največjih vodnih ujm. Po prvih ocenah je poškodovanih 2200 objektov. Škode je za več kot 10 mio. evrov. Krka je v Krški vasi in Ločah spet poplavila in zalila najmanj deset hiš, reševalci so morali preseliti tudi nekaj glav živine. Krka in Sava upadata.

Drava je v Gorišnici zalila 40 hiš, evakuirali so prebivalce 10 hiš. Vodni val se je preselil na Hrvaško, kjer je Drava že zalila 30 hiš, še 30 je ogroženih.

Čeprav prve ocene o škodi po ponedeljkovih poplavah še niso znane, pa je prvi posnetek stanja pokazal, da je bilo v poplavah poškodovanih več kot 2200 objektov po vsej državi, je povedal generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But. Napovedal je, da bo danes izdal sklep o začetku ocenjevanja poplavne škode.

Minulo noč je na območju občine Krško pri izjavanju zaščite in reševanja sodelovalo okoli 180 ljudi. V Krškem je visoka voda najbolj ogrožala Valvasorjev kompleks, območje Stadiona Matije Gubca ter stari del mestnega jedra-Dalamatinovo ulico, ki je v tem trenutku še vedno zaprta, saj gasilci še vedno prečrpavajo vodo, da bi zaščitili njen vdor v nižje dele tamkajšnjih objektov. Sicer se stanje umirja.

- glavna cesta Krško - Brestanica v Krškem je bila poplavaljena in do 5.40 ure zaprta.

Ob 02.32 se je na glavno cesto Kozje - Podsreda, občina Kozje, sprožil zemeljski plaz in zaprl cesto. Do jutra so pristojne službe in gasilci PGD Kozje cesto očistili in sprostili promet.

Ob 8.30 je v naselju Bojsno, občina Brežice, je podtalnica zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Globoko.

SLOVENSKA VOJSKA NA POMOČ

Skladno z izraženimi potrebami Civilne zaščite po sodelovanju Slovenske vojske pri odpravljanju posledic poplav je danes, 6. novembra, iz mariborske in celjske vojašnice na poplavljena območja krenilo 260 vojakov. 65 jih bo pomagalo na območju Dravograda, 30 na območju Dupleka, nekaj več kot 50 na območju Ptuja in 50 na območju Malečnika. Prav tako bo 30 pripadnikov Slovenske vojske pomagalo pri odpravljanju posledic v Šoštanju in 30 v Nazarjih.

Če bo Civilna zaščita izrazila še dodatne potrebe po sodelovanju vojakov pri odpravljanju posledic poplav, bo Slovenska vojska na zahtevana območja poslala ustrezno število pripadnikov.

POPLAVE

Občina Sevnica
Ob 17.08 je zaradi plazu CGP Sevnica zaprlo lokalno cesto Poklek - Trnovec. Ob 18.56 so gasilci PGD Boštanj pričeli s polnjenjem protipoplavnih vreč na območju Dol. Boštanja. Ob 19:50 so delavci podjetja Gradnje d.o.o. Boštanj dovažali pesek v obrtno cono Boštanj, kjer so skupaj z gasilci polnili protipoplavne vreče. Ogroženi stanovanjski objekt od narasle reke Mirne v obrtni coni Boštanj je bil z vrečami zavarovan. Ob 22:22 so gasilci PGD Boštanj izvedli preventivni pregled vodostaja reke Save v naselju Šmarčna ter morebitno ogroženost nekaterih objektov ob reki Savi. Gasilci PGD: Sevnica, Blanca, Studenec in Breg so od 17:44 izvajali preventivne preglede vodostaja reke Save in stanje ogroženosti objektov na širšem poplavnem območju.

Občina Krško

Gasilci PGD: Videm ob Savi, Brege, Dolenja vas, Krško in Leskovec so na območju Valvazorjevega nabrežja v Krškem polnili in nameščali protipoplavne vreče, od 21:15 pa gasilci PGD: Raka, Drnovo, Mali kamen in Zdole. Ob 21:47 gasilci PGD Dolenja vas polnijo in nameščajo protipoplavne vreče ob ogroženih objektih v naselju Dolenja vas. Ob 23:48 so v kraju Vrbina posredovali gasilci PGE Krško, kjer so s čolnom rešili dve osebi, ujeti na poplavljeni cesti. Ob 0:24 je bil zaradi poplavljenosti zaprt odsek lokalne ceste na območju Vrbine. Ob 1:16 so gasilci pričeli s črpanjem podtalnice na Dalmatinovi ulici v Krškem.

Občina Brežice
Ob 19.38 so gasilci PGD Cerina črpali vodo iz kletnih prostorov v kraju Čatež ob Savi in opravili preventivni ogled Term Čatež. Ob 21:07 so gasilci PGD Krška vas in Skopice pomagali polniti pesek v protipoplavne vreče v naselju Krška vas. Ob 2:04 so gasilci PGD Brežice Okolica in Skopice dostavili protipoplavne vreče na ogrožena območja v Gornji Lenart in na Prešernovo cesto v Brežicah. Ob 02:49 so gasilci PGD Cerina in Sobenja vas posredovali v Termah Čatež zaradi črpanja vode podtalnice. Na območju naselja Krška vas je voda zalila kletne prostore šestih stanovanjskih hiš in na nekaj kmetijah so bili primorani izseliti živino. Vodo črpajo gasilci PGD Krška vas.


NARAŠČANJE REK

Sava v Zasavju in Posavju še narašča. Na vodomerni postaji Jesenice na Dolenjskem lahko doseže pretok okoli 3000 m3/s v zgodnjih jutranjih urah. V spodnjem toku lahko narasla Sava zajezi reko Krko in povzroči obsežnejša razlivanja Krke gorvodno od sotočja. Vodostaj Save je bil zjutraj ob 4.30 uri 709 cm in raste.

Reka Krka je še včeraj zvečer imela v spodnjem toku ustaljen pretok 200 m3/s v Podbočju in je začela naraščati. Pretok Krke v Podbočju je bil danes ob 4.30 uri 196 m3/s, višina 245 cm.

ZAPORE CEST

Poplavljena cestišča, popolne zapore:
- regionalna cesta Ormož - Most čez Dravo, mejni prehod Ormož;
- v Mariboru, Meljska cesta;
- glavna cesta Celje - Laško v Laškem;
- regionalna cesta Zg. Ščavnica - Dražen vrh;

- regionalna cesta Bitnje - Bohinjska Bistrica;
- regionalna cesta Lipnica - Gobovce, pri Podnartu pri mostu čez Savo;
- glavna cesta Vič - Dravograd, prehod Vič;
- glavna cesta Dravograd - Maribor, med Selnico ob Dravi in Ožbaltom ter med Radljami in Breznom;
- regionalni cesti Stojnci - Borl, Borl - Zavrč ter MP Zavrč;
- regionalna cesta Dravograd - Libeliče;
- regionalna cesta Luče - Radmirje, v Lučah;
- RT Mojstrana - Vrata;
- LC Nova vas pri Lescah - Radovljica, podvoz pod AC;
- RT Krnica - Radovna;
- LC Čezsoča - Log Čezsoški;
- regionalna cesta Smednik - Zameško - Kostanjevica;
- LC Mršeča vas - Zameško, v Mršeči vasi
- LC Laze pri Dolskem - Dolsko;
- TC Unec - Zelše;
- glavna cesta Hrastnik - Zidani most;
- LC Hrastnik - Radeče (ob desnem bregu Save);
- regionalna cesta Maribor - Spodnji Duplek, pri Dogošah most čez Dravo;
- prelaz Jezersko, na avstrijski strani;
- glavna cesta Litija - Zagorje, pri Bregu pri Litiji;
- RT Grgelj - Fara, pri Sapniku;
- LC Senožeti - Jevnica, most čez Savo;
- RT Vinica - Stari trg, pri Bregu;
- RT Rovtarica - Vresje;
- RT Podlom - Kranjski Rak - Luče, pri Kranjskem Raku;
- v Celju, LC Skalna klet - Zagrad ter Ljubljanska cesta;
- LC Juvanje - Rastke.

Poplavljena cestišča, plazovi, podrto drevje, udori cestišč, oviran promet in popolne zapore:
- regionalna cesta Trenta - Bovec, pri Trenti, popolna zapora zaradi udora cestišča;
- Cerkno - Kladje - Trebija, pri Kladju popolna zapora zaradi podrtega drevja;
- glavna cesta Velenje - Slovenj Gradec, med Pako in Završami polovična zapora, na več mestih udrto cestišče;
- RT Koprivna - Črna popolna zapora zaradi plazu;
- regionalna cesta Ribnica - Brezno popolna zapora zaradi plazu;
- regionalna cesta Nova cerkev - Socka - Vitanje prevozna samo za osebna vozila.

_________________________________________________
Ob 14.13 so na Šolski cesti v Brestanici, občina Krško gasilci PGE postavili protipoplavne vreče, da so zavarovali vdor meteorne vode v stanovanjsko hišo. Ob 15.14 so gasilci PGD Leskovec začeli z evakuiranjem cvetličarne Kerin v Krškem.


Ob 15.09 je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše v Zakotu, občina Brežice. PGD Bukošek so izčrpali 25 m3 vode in očistili odtočne jaške. Ob 16.07 v Krški vasi posredujejo PGD Krška vas pri selitvi trgovine Baznik


Ivan Molan, župan Brežic o poplavah


Miran Stanko, župan Krškega o noči


Deroča Savinja v Celju (R.Gorše)


Izredne razmere


Divjanje Savinje (R. Gorše)