IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice Novo mesto

V&F: Razstava Metode Turk

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.10.2016 19:58

V Domu starejših občanov so danes odprli razstavo Veselje v barvah avtorice Metode Turk.

Avtorico je predstavil Maks Starc.

Metoda Turk se je rodila v kmečko-delavski družini kot osmi otrok (deset otrok) v kraju Mirna Peč blizu Novega mesta. Osnovno šolo je obiskovala v rojstnem kraju, pedagoško gimnazijo v Novem mestu in Pedagoško fakulteto smer razredni pouk v Ljubljani. Čeprav je bil njen poklic profesorica razrednega pouka, je vso svojo poklicno kariero posvetila najmlajšim, 25 let je bila zaposlena v vrtcu (kot vzgojiteljica, pedagoški vodja, ravnateljica), 13 let pa na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo kot višja svetovalka za vrtce.

Sedaj je že šest let upokojenka, v svojem notranjem svetu pa občutljiva umetnica. Je ustvarjalka in iskalka dobrega v svetu okoli nje. Umetnost je sopotnica njenega sedanjega načina življenja, slikanje pa njeno sporočilo.
Pred petimi leti se je vključila v Likovno kulturno društvo Mavrica v Novem mestu in pozneje še v Društvo likovnikov Trebnje. Pod vodstvom odličnih mentorjev, likovnih pedagogov in priznanih slikarjev (Marjan Maznik, Hamo Čavrk, Jože Kumer, Jože Kotar, Brane Praznik) je hitro izpopolnjevala svoje znanje in sposobnosti na likovnem področju. Nešteto uric »koristnega likovnega« dela vsakodnevno pridobiva s samoizobraževanjem in vsakodnevnim »treningom« s svinčnikom, čopičem, barvniki, pasteli….Dragoceni in veliko ji pomenijo so tudi napotki in usmeritve kolegic in kolegov slikarjev, ki jih pridobiva na druženjih v raznih delavnicah in kolonijah.
Najraje slika v akrilni in akvarelni tehniki, kjer pridejo še posebej do izraza, tako pravi sama, »moje žive, drzne barvne kombinacije in kar nekoliko predrzne, poteze čopiča«.

Njena velika ljubezen so otroci, zato ni naključje, da ustvarja tudi za najmlajše. Ilustrirala je tri otroške slikanice, je tudi avtorica didaktične slikanice Igrajmo se. Je tudi redni gost v šolah in vrtcih, kjer predstavljam svoja dela in svoje znanje prenašam na najmlajše.

Svoja dela redno razstavlja na skupinskih razstavah v različnih krajih v Sloveniji in v tujini (na Madžarskem), je redna udeleženka na raznih slikarskih kolonijah in ekstemporih. Spomladi je sodelovala na Zlati paleti in za sliko z naslovom Za obe prejela priznanje. V marcu je imela svojo prvo samostojno razstavo, na kateri je predstavila 40 likovnih del.

Konec šolskega leta je bila udeleženka individualne kreativne šole slikanja »Lapis Art school 2016« na Pagu, ki jo je vodil priznani in uveljavljeni slikar Jože Kotar.

Današnja razstava je njena druga samostojna razstava. Avtorica jo je naslovila Veselje v barvah. Barve imajo v našem življenju zelo pomembno vlogo, saj neposredno vplivajo na naše počutje in razpoloženje. Metodine barve na platnu so res vesele.

Danes razstavlja 20 slik, vse v akrilni tehniki. Po tematiki jo je razdelila v 3 sklope. Najobsežnejši del nosi naslov Moje rože, sem spadajo rože in tihožitja (teh je 10), drugi v Ljudje in zemlja (teh je 8) in tretji Zlati rez, v katerem predstavlja 2 sliki.


Metoda Turk