franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

V&F: Srečanje prostovoljcev Splošne bolnišnice Novo mesto

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.12.2015 07:35

Danes obeležujemo mednarodni dan prostovoljstva. Z geslom "Svet se spreminja. Se tudi ti? Postani prostovoljec!" opozarja na velik prispevek prostovoljcev in hkrati v svoje vrste vabi nove prostovoljce. Že včeraj pa so se srečali prostovoljci Splošne bolnišnice Novo mesto.

Mednarodni dan prostovoljstva je razglasila Organizacija združenih narodov na 40. zasedanju generalne skupščine z resolucijo leta 1985. Od takrat se vlade, Združeni narodi in civilnodružbene organizacije pridružujejo prostovoljkam in prostovoljcem iz vsega sveta pri praznovanju mednarodnega dneva prostovoljstva.

Današnji dan opozarja na velik prispevek prostovoljcev in nas hkrati vabi med prostovoljce, poudarjajo v Slovenski filantropiji. "Prostovoljstvo namreč krepi imunski sistem in ščiti pred sebičnostjo in apatijo," so zapisali in dodali, da so prostovoljci nosilci optimizma, so ljudje, ki se na podlagi vrednot in človečnosti odzovejo na potrebe v družbi, so upanje, da imamo kot družba in človeštvo potencial za bolj pravičen razvoj sveta.

Delo prostovoljcev je sicer v zadnjem času prišlo do izraza predvsem zaradi pomoči pri reševanju begunske krize. A v Slovenski filantropiji poudarjajo, da prostovoljstvo v družbi še vedno nima prave veljave, saj se nanj spomni le ob večjih humanitarnih krizah, medtem ko se na tisoče prostovoljcev aktivira vsak dan.

V Uradu RS za mladino pa ob današnjem dnevu izpostavljajo prostovoljno delo mladih kot novo razsežnost, ki jo je v zadnjih mesecih sooblikoval predvsem nenaden in nepričakovan množičen val beguncev. Mladih prostovoljcev je v Sloveniji več kot sto tisoč in predstavljajo pomemben, če ne celo najpomembnejši prispevek k prostovoljstvu Slovenije nasploh, poudarjajo.

V Sloveniji deluje veliko število prostovoljskih organizacij. Že samo v Slovenski mreži prostovoljskih organizacij, ki jo koordinira Slovenska filantropija, je povezanih več kot 1300 organizacij, število organizacij, ki vključujejo prostovoljce, pa je še veliko večje.

Podatki o prostovoljskem delu v Sloveniji, ki zajemo 744 organizacij, ki so oddale poročilo za leto 2014, kažejo, da je prostovoljsko delo opravljalo 84.206 prostovoljcev, opravili pa so 10.056.740 ur prostovoljskega dela. Skupaj je bilo opravljenega za 104.355.621 evrov organiziranega prostovoljskega dela.

Prostovoljci v SB Novo mesto 2015