franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

V&F: V Novem mestu 5. Pohod po Slakovi poti

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.05.2016 08:11

Pod Trško goro pri Novem mestu se 5. Pohoda po Slakovi poti se je udeležilo okoli 2000 pohodnikov. Odpravili so se po približno osem kilometrov dolgi poti.

Pohod po pohodniški poti, ki so jo uredili v spomin na harmonikarja, dolenjskega rojaka in trškogorskega vinogradnika Lojzeta Slaka, je pripravilo novomeško Društvo vinogradnikov Trška gora.

V omenjenem društvu so povedali, da so se pohodniki z vseh koncev Slovenije ob 8. uri začeli zbirati pred Centrom biotehnike in turizma na Sevnem oz. na Bajnofu pod Trško goro. Uro kasneje so krenili na pohod po obronkih vinorodne Trške gore, pri Slakovi spominski plošči na njenem vrhu pa je bil ob 11. uri slavnostni spored.

Letošnji Pohod po Slakovi poti so sicer vključili med prireditve 44. Tedna cvička, ki od petka do nedelje poteka v Trebnjem, so še dejali.

Lojze Slak se je leta 1932 rodil na Jordankalu pri Mirni Peči, svoje otroštvo pa je zaradi materine bolezni v glavnini preživel pri stari materi na Malem Kalu. Tam ga je stric navdušil za igranje diatonične harmonike še preden je postal prvošolec.

Svojo glasbeno pot je začel z igranjem na veselicah s Triom Lojzeta Slaka, leta 1957 pa se je povezal s pevsko skupino Fantje s Praprotna, s katero je skozi več desetletij ustvaril svojevrstno in zanj značilno obliko slovenske narodno-zabavne glasbe. V Ljubljani je umrl jeseni 2011.

Čeprav je živel v Ljubljani, je svoja zadnja leta pogosto preživljal v svojem vinogradu na novomeški Trški gori.

Pogovor s predsednikom Društva vinogradnikov Trška Gora Jožetom Bašljem


Brez opisa