Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Vadba Dihamo z naravo gre na počitnice

Piše: R.K.

Čas objave:
27.06.2022 09:30

Od marca se je brezplačne vadbe Dihamo z naravo udeležilo skoraj 2000 ljudi. Konec šolskega leta je tudi vadba Dihamo z naravo do 1. septembra odšla na počitnice.

Vadbo na lokacijah po Sloveniji, tudi na Dolenjskem organizira humanitarno društvo Šola zdravja. Mesečno so se v povprečju zbrali 66-krat. Zaradi sofinanciranja ministrstva za zdravje je vadba za vse generacije brezplačna, nadaljuje pa se po poletnih počitnicah 1. septembra. Štiri mesece lani in štiri mesece letos so se udeleženci vadbe pod vodstvom usposobljenih prostovoljcev in strokovnjakov naučili preproste metode za umirjanje uma.

Metlika, Breza
Metlika, Breza
Maja in Zdenka Kavčič

»V prvi polovici letošnjega leta je bil obisk vadbe večji, odziv pa boljši kot lani. Za jesen si želimo, da bi se nam pridružilo še več udeležencev. Z našo brezplačno vadbo namreč spoznavamo metode, ki nam pomagajo, da se umirimo. Vsakodnevni stres, ki je zadnje mesece prisoten, ko so se ukrepi zaradi kovida sprostili in se zdi, da vsi nadomeščamo zamujeno, in potrebujemo na drugi strani naravo, umirjeno dihanje, čas zase in to sodelovanje v vadbi Dihamo z naravo omogoča,« razlaga podpredsednica društva Šola zdravja in vodja projekta Dihamo z naravo, sicer redna udeleženka vadb, Bernardka Krnc.

Dihamo z naravo, m foto Andraz Purger (1).JPG
Dihamo z naravo
Šola zdravja

Na njih so se udeleženci naučili umiriti, zavestno spremeniti ritem dihanja, delali so vaje za bolj gibljivo hrbtenico, ki je steber našega živčnega sistema, in vaje za dvig imunskega sistema, da bi tako ozavestili svoje misli, vplivali na spremembo krvnega tlaka in srčnega utripa. Vsekakor pa je bila tedenska brezplačna vadba priložnost, da udeleženci odkrijejo nekaj novega, se povežejo z naravo in prezračijo um. Nove priložnosti pridejo spet 1. septembra, ko se lahko vadbi znova pridruži vsak, ki mu je tovrstno preživljanje prostega časa blizu.