volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

Vam je vroče? Živalim je še bolj!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.07.2015 12:23

Vročinski val je mimo, a kljub temu bo v prihodnjih dneh še vroče. Toplo vreme močno vpliva tudi na počutje živali. Poskrbite za njih.

Živali zaradi različne telesne zgradbe in bioloških lastnosti različno uravnavajo toploto. Psi in mačke v koži, razen v šapah, nimajo žlez znojnic. Žleze znojnice pa so zelo pomembne pri uravnavanju telesne temperature, saj z izločanjem znoja nižajo telesno temperaturo. Z njimi si tako lahko pomagamo ljudje, živali pa bolj malo. Psi in mačke se hladijo preko jezika. Jezik je vlažen in z izparevanjem sline hladi kri, ki teče v jeziku. V vročini tako psi in mačke pospešeno dihajo, imajo na široko odprt gobček in molijo jezik na plano, kar je še posebej opazno pri psih. Takšen način hlajenja pa seveda odpove pri zelo visokih temperaturah. Takrat lahko pride do nevarnega pregretja organizma, tako imenovane hipertermije, ki je za žival lahko usodna.

Sveža pitna voda, senca in lahka (briketna) hrana
Dolžnost vseh lastnikov živali je poskrbeti, da imajo te v vročih dneh dovolj sveže pitne vode vode, zagotoviti pa jim je treba tudi možnost, da se lahko umaknejo v senco. Rejnim živalim, ki stalno bivajo v objektih, je treba zagotoviti tudi ustrezno intenzivno zračenje, ki preprečuje prekomerno zvišanje temperature v prostoru in zagotavlja boljšo kakovost zraka," svetujejo na upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Domače živali in hišni ljubljenčki v vročini potrebujejo več pitne vode kot sicer. Ob vročem vremenu se poslabšajo tudi razmere v hlevih, še posebej, če je v njih veliko živali. Domačim živalim, tako v hlevih kot na pašnikih, ter hišnim ljubljenčkom zagotovite dovolj pitne vode in senco. Hlevi naj bodo prezračeni.

Nikoli v zaprtem avtomobilu. Niti za minuto!
Nikar živali ne puščajte samih v parkiranih vozilih. Živali lahko namreč doleti vročinski udar, zaradi katerega lahko pogine.

Na sprehod zgodaj zjutraj ali zvečer

Vroč asfalt lahko vašemu kužku lahko opeče blaznice na tačkah. Če niste prepričani, kako vroč je, lahko to enostavno preverite. Z boso nogo stopite na razgret asfalt in če lahko na njem stojite kakšno minuto, potem bo primeren tudi za pasje tačke.

Na sprehod se odpravite zgodaj zjutraj ali proti večeru, ko se vsaj malo ohladi. Sprehod naj bo krajši. Opazujte psa in če se vam bo zdelo, da ima dovolj, se raje vrnita domov.

Pomislite tudi na tiste, ki nimajo lastnika

Poleg skrbi za domače živali, ne smemo pozabiti na tiste, ki nimajo svojega skrbnika. Predvsem prostoživeče muce, ptice, divjad in ostale živali imajo v vročih dneh precej težav pri iskanju sveže vode. Posode z vodo lahko nastavite v okolici hiše, vrta, travnika. Voda naj bo v senci, če le lahko pa jo čez dan zamenjajte, da bo vsaj približno sveža. Ptice se ne bodo branile semen, prostoživeče muce bodo prav tako vesele kakšnega briketa.

Aktualna vremenska napoved

Danes bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 30 stopinj C

Jutri bo sončno in vroče. Proti večeru je ob meji z Avstrijo možna kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, ob morju okoli 20, najvišje dnevne od 30 do 34 stopinj C.

V noči na ponedeljek bodo krajevne padavine, sprva tudi nevihte, od severa zajele večji del Slovenije. V ponedeljek dopoldne bo dež ponehal, popoldne se bo delno razjasnilo. Nekoliko hladneje bo. V torek bo spet sončno in vroče.






Gregor Mohorič, dr. vet. medicine, o skrbi za živali poleti


Brane Gregorčič, z Urada za meteorologijo, o vremenu v prihodnjih dneh