nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Občina bi združila Agencijo za šport in KC Janeza Trdine

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.09.2015 08:51

Mestna občina Novo mesto je v okviru sanacije občinskih finančnih sredstev in iskanja potencialnih sinergij na vseh področjih, sprejela odločitev, da preuči možnosti združitve štirih ključnih področij – kulture, športa, turizma in mladine.

V okviru tega predvideva združitev dveh javnih zavodov, ki delujeta pod njenim okriljem, Agencije za šport Novo mesto in Kulturnega centra Janeza Trdine. Združenima zavodoma namerava priključiti področji turizma in mladine. Področje turizma bo krovno povezalo vsa področja, spodbujalo nadaljnji razvoj in doseganje boljših rezultatov, kot so jih zavodi doslej generirali sami.

Mestna občina Novo mesto je v letošnjem letu, prvem v mandatu župana Gregorja Macedonija, primorana aktivno delovati predvsem v smeri sanacije občinskih financ in iskanja potencialnih sinergij na vseh področjih. Vse s ciljem vzpostavitve stabilnega proračuna in ustrezne pripravljenosti občine na prihodnje razvojne izzive.
Prvi rezultati so tako že vidni, kar izkazuje polletno poročilo o izvrševanju proračuna Mestne občine Novo mesto za leto 2015.

Mestna občina Novo mesto si je poleg tega zadala, da se bo v naslednjih letih še več in intenzivneje kot doslej ukvarjala z uporabniki občinskih storitev, dvigovala kakovost teh storitev ter jim dodajala nove dodane vrednosti. V sklopu aktivnosti, ki bodo podprle začrtano smer, je sprejela tudi odločitev, da preuči možnost združitve dveh najpomembnejših javnih zavodov, ki delujeta pod njenim okriljem. Predvidena je združitev Agencije za šport Novo mesto, ki v novomeški občini pokriva področje upravljanja s športno infrastrukturo in razvoja športa, in Kulturnega centra Janeza Trdine, ki je zadolženo za skrb za infrastrukturo samega kulturnega centra in programe na področju kulture. Združenima zavodoma bosta v primeru izvedbe projekta dodatno priključila še področje turizma in po preučitvi združljivosti še dodatno področje mladine. Pri tem bo imel turizem nalogo krovno povezati vsa tri preostala strokovna področja, spodbujati razvoj nove, poenotene organizacije in dosegati boljše rezultate, kot so jih bili zavodi sposobni generirati skozi samostojno delovanje.

»Preučili bomo možnost združitve medsebojno sorodnih področij, ki so za nadaljnji razvoj novomeške občine izjemnega pomena in imajo po naši oceni potencial za velike sinergije, ki jih bomo s pravim pristopom zagotovo znali uresničiti. Vsa področja torej še vedno ostajajo prioriteta občine, le da bodo preko enotne organizacije njihove storitve oz. vsebine lahko še bolj prilagojene potrebam občanov. Prepričani smo, da bomo s sodelovanjem partnerjev, pristojnih za ta štiri področja, ki bodo s svojim znanjem in izkušnjami lahko kakovostno prispevali k skupni rasti, ustvarili močno in učinkovito organizacijo, ki bo sposobna ustrezno podpreti njihovo delo in konkurirati primerljivim organizacijam v najbolj razvitih slovenskih in evropskih mestih. Hkrati bo imelo preoblikovanje pozitivne učinke predvsem za občane, ki jim bomo lahko na prijazen in dostopen način ponudili še bolj kakovostne, relevantne in povezane vsebine,« je razloge za to odločitev pojasnil župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in še dodal, da je »navedeno možno doseči, o čemer so se občani lahko prepričali tekom trenutno še aktivnega praznovanja 650 let Novega mesta, v času katerega je združevanje raznolikih organizatorjev in dogodkov pripeljalo do izjemno pozitivnih učinkov, dobro obiskanih dogodkov in ponovnega obujanja Novega mesta.«

V izvedbo projekta so tako že vključeni tudi predstavniki obeh zavodov, ki bosta predmet združitve. Prav tako so projekt večinsko podprle tudi partnerske svetniške skupine. Mestna občina Novo mesto želi čim prej začeti uresničevati načrte in izkoriščati sinergije vseh področij, vendar pa si bo pred izvedbo vzela dovolj časa za preučitev vseh vidikov realizacije tega projekta. V trenutni fazi je tako še nemogoče napovedati, kakšni bodo nadaljnji postopki ter časovnica projekta, bo pa občina o vseh spremembah in dogajanju kot doslej tekoče obveščala prek ustaljenih komunikacijskih orodij.

Novomeški župan Gregor Macedoni o združitvi