IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice Črnomelj, Novo mesto

VIDEO: Po vročini nevihte in nalivi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.07.2015 16:24

Dolenjsko, Belo krajino in Posavje so popoldne zajele močne nevihte in nalivi. V Litiji je strela zanetila hlev. Ob grmenju je zapihal severni veter, ponekod je padala tudi drobna toča. Fotografije vremenskega dogajanja nam lahko pošljete na novice@radiokrka.com.

Tudi v Črnomlju so imeli 15-minutno osvežitev s ploho, toče ni bilo. Po dežju je znova posijalo sonce, temperatura zraka pa se je spustila na prijetnih 24 stopinj Celzija.

Med drugim je močno deževalo na Kočevskem in Koroškem. Uprava za zaščito in reševanje je ob tem poročala o zaliti kleti v Črni na Koroškem ter nekaj vetrolomih. V Novi Gorici pa je koncentracija ozona presegla opozorilno vrednost.

S podrtimi drevesi so imeli danes težave v Gornjih Petrovcih, v Trebnjem, Sevnici in Lukovici, kjer je odkrilo tudi streho. Prav tako je veter streho odkril v kraju Črete. Vodo pa so danes poleg Črne na Koroškem črpali tudi iz kletnih prostor v Starem gradu pri Krškem.

Iz Agencije za okolje so medtem sporočili, da je koncentracija ozona danes v Novi Gorici ob 18. uri presegla opozorilno vrednost. Merilno mesto pa je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo tudi za širšo okolico.


Plohe pa se ne bodo odražale na padcu visokih temperatur. Po pojasnilih Cedilnika bodo sicer petkove temperature za okoli tri stopinje nižje kot današnje. "Nekaj razlike bo, še najmanj pa se bo to poznalo na Primorskem," je dodal.

Za Primorsko sicer danes velja rdeča stopnja vremenske ogroženosti zaradi toplotne obremenitve, drugje pa oranžna stopnja ogroženosti. Za jutri je za Primorsko še razglašena oranžna stopnja.

V soboto pa nas plohe in nevihte čakajo že sredi dneva. V noči na nedeljo lahko pričakujemo tudi pravo manjše deževje, ne samo v obliki ploh, je povedal meteorolog. Količine sicer ne bodo velike, a bo deževalo v večjem delu Slovenije. V nedeljo zjutraj bodo padavine ponehale, temperature pa se bodo gibale okoli 25 stopinj Celzija.

Uprava RS za zaščito in reševanje poroča:

Ob 15.49 je na cestah Otočec-Kronovo in Mali Slatnik-Veliki Slatnik v občini Novo mesto močan veter podrl drevesi. Drevesi so odstranili delavci CP Novo mesto in poklicni gasilci GRC Novo mesto.

16.11h/ Strela je zanetila hlev v Zgornjem Mamolju 20A v Litiji.

Ob 16.35 je bila na območju občine Novo mesto prekinjena dobava električne energije zaradi izpada transformatorskih postaj v krajih Ratež, Male Brusnice, Potov Vrh, Petelinjek, Veliki Slatnik, Križe, Slatenska Gora in Bednje v občini Novo mesto. Delavci Elektra Ljubljana napako odpravljajo.

16.48h/Črpanje vode iz kletnih prostor v Starem gradu, občina Krško.

17.00h/Podrto drevo padlo na avtomobil v Sevnici.

Ob 17.01 je na cesti Čatež-Gabrovka v občini Trebnje podrto drevo oviralo promet. Dežurni delavec CP Trebnje je drevo razžagal in odstranil.

Ob 17.58 je zajelo neurje z močnim dežjem območje Brežic z okolico. Voda je zalila več stanovanjskih in drugih objektov v Brežicah, Arnovem selu in Dečnem selu, kjer se je podrlo tudi drevo. Posredovali so gasilci PGD Brežice, Pohanca, Brežice okolica, Bukošek in Dečno selo ter izčrpali vodo iz objektov. Pristojne službe CGP Brežice in KOP Brežice pa so odstranile več podrtih dreves v Dečnem selu, Cudrovcu, Kapeli in Dobravi.

Ob 19.13 je v Krškem močan veter razkril delavnico v izmeri šestdeset kvadratnih metrov kritine. Gasilci PGE Krško in PGD Leskovec pri Krškem so začasno pokrili streho s folijo in kritino. Ob 19.15 je v naselju Kremen, zaradi močnega vetra, padlo drevo na cestišče, odstranili so ga gasilci PGE Krško, ob 21.38 pa so cestišče in ostalo vejevje pospravili še dežurni pri CGP Krško.

Ob 3.37 se je na relaciji Velika vas-Straža pri Raki, občina Krško, kot posledica sinočnjega neurja, na cesto podrlo drevo, ki je oviralo promet. Posredoval je dežurni pri podjetju Kostak Krško, ki je drevo razžagal in odstranil.






Ploha v Črnomlju