volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.04.2016 06:55

V veliki dvorani Visokošolskega središča Novo mesto so včeraj, ob svetovnem dnevu zdravja, pripravili strokovno srečanje z naslovom 'Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj.'

Ob tej priložnosti so na različnih lokacijah v Novem mestu postavili tudi predstavitvene stojnice. Dogodek so organizirali Fakulteta za zdravstvene vede Novo mesto, Nacionalni inštitut za Javno zdravje OE Novo mesto, Splošna bolnišnica Novo mesto, Zdravstveni dom Novo mesto in Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto. Sladkorna bolezen je eden najbolj perečih globalnih zdravstvenih problemov. Organizatorji srečanja so na ta način promovirali zdrav in aktiven življenjski slog, ukrepe za preprečevanje in obvladovanje sladkorne bolezni ter dobre prakse in dosežke, ki se izvajajo na področju obvladovanja sladkorne bolezni.

Razširjenost sladkorne bolezni v svetu se hitro povečuje. Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) ocenjuje, da bo do leta 2030 sladkorna bolezen 7. glavni vzrok za smrt na svetu. Sladkorna bolezen se vse pogosteje pojavlja tudi v Sloveniji – od leta 2010 do 2014 se je za 12,5 % povečalo število bolnikov, ki zaradi sladkorne bolezni prejemajo zdravila. Sladkorna bolezen se v čedalje večji meri pojavlja tudi med otroci in mladostniki. Zaradi staranja prebivalstva in neugodnih sprememb v življenjskem slogu obvladovanje sladkorne bolezni zahteva usklajeno delovanje zdravstvenega sistema in socialnega okolja.

Sladkorna bolezen