prijateljstvo Dobra karma

Zgodba o dveh bratih vam morda reši odnos

Čuki Svet24.si

Čuki v pesmi kihajo in kašljajo, da bi nas ...

evri denar xx Reporter.si

Pomoč samozaposlenim: Obrazec sem v petek ...

Praznovanje stoletnice v Domu starejših občanov Fužine Svet24.si

FOTO: V fužinskem domu starejših občanov ob ...

20200312-00994837 Necenzurirano

Afera maske: Počivalškovi ujeti na laži

miljana kulic Odkrito.si

Zadruga: Popljuvala očeta svojega otroka

Cristian Baranašič Njena.si

Zmagovalec šova v solzah, umrla je njegova ...

Novice Nm

VIDEO: Umrl je tovariš Tito

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.05.2013 07:11

4. maj 1980 je bil začetek prelomnice nekdanje Jugoslavije oz. začetek propada države s šestimi republikami in dvema avtonomnima pokrajinama. Umrl je Tito.

Tito je umrl 4. maja 1980 ob 15.05 uri v Kliničnem centru v Ljubljani za posledicami gangrene (še prej so mu v zadnjem poskusu zdravljenja amputirali levo nogo). Na njegov pogreb je prišlo 123 državnih delegacij iz vsega sveta.

Po Titovi smrti je politični vrh v Jugoslaviji zagovarjal geslo »tudi po Titu - Tito«. Ta izpraznjen poskus ohranitve sistema je pomenil nadaljevanje zastoja, ki se je pričel z zadušitvijo liberalnih in nacionalnih gibanj v začetku 70. let in končno razpad Jugoslavije, ki pa se je končal s krvavo vojno.

Titu kritiki najbolj zamerijo neusmiljen obračun z "okupatorskimi pomagači" in "domačimi izdajalci" ter političnimi nasprotniki, ki so bili razglašeni za "sovražnike revolucije". Najbolj izčrpno dokumentacijo o tem podajajo donavski Švabi - vojvodinski Nemci, ki dolžijo Tita in komuniste za genocid. Po vojni, v kateri so bili Vojvodinski Nemci prisilno mobilizirani v nemško vojsko, so nekatere preostale člane družin iz maščevanja bodisi javno usmrtili, bodisi poslali v sovjetska in druga delovna taborišča.

Podobne poboje, nekatere po iniciativi krajevnih voditeljev, druge širših razsežnosti, so uprizorili v skoraj vseh delih Jugoslavije. V Sloveniji še vedno raziskujejo povojne izvensodne poboje. Vsaj največji izmed teh pobojev se niso mogli izvršiti brez soglasja nespornega voditelja Jugoslavije, Tita.

Umro je drug Tito (youtube)


Novica na prvenstveni tekmi Hajduk- Crvena Zvezda (youtube)


Umrl je tovariš Tito, sporočilo Tomaža Terčka (youtube)