stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Nm

VIDEO: Umrl je tovariš Tito

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.05.2013 07:11

4. maj 1980 je bil začetek prelomnice nekdanje Jugoslavije oz. začetek propada države s šestimi republikami in dvema avtonomnima pokrajinama. Umrl je Tito.

Tito je umrl 4. maja 1980 ob 15.05 uri v Kliničnem centru v Ljubljani za posledicami gangrene (še prej so mu v zadnjem poskusu zdravljenja amputirali levo nogo). Na njegov pogreb je prišlo 123 državnih delegacij iz vsega sveta.

Po Titovi smrti je politični vrh v Jugoslaviji zagovarjal geslo »tudi po Titu - Tito«. Ta izpraznjen poskus ohranitve sistema je pomenil nadaljevanje zastoja, ki se je pričel z zadušitvijo liberalnih in nacionalnih gibanj v začetku 70. let in končno razpad Jugoslavije, ki pa se je končal s krvavo vojno.

Titu kritiki najbolj zamerijo neusmiljen obračun z "okupatorskimi pomagači" in "domačimi izdajalci" ter političnimi nasprotniki, ki so bili razglašeni za "sovražnike revolucije". Najbolj izčrpno dokumentacijo o tem podajajo donavski Švabi - vojvodinski Nemci, ki dolžijo Tita in komuniste za genocid. Po vojni, v kateri so bili Vojvodinski Nemci prisilno mobilizirani v nemško vojsko, so nekatere preostale člane družin iz maščevanja bodisi javno usmrtili, bodisi poslali v sovjetska in druga delovna taborišča.

Podobne poboje, nekatere po iniciativi krajevnih voditeljev, druge širših razsežnosti, so uprizorili v skoraj vseh delih Jugoslavije. V Sloveniji še vedno raziskujejo povojne izvensodne poboje. Vsaj največji izmed teh pobojev se niso mogli izvršiti brez soglasja nespornega voditelja Jugoslavije, Tita.

Umro je drug Tito (youtube)


Novica na prvenstveni tekmi Hajduk- Crvena Zvezda (youtube)


Umrl je tovariš Tito, sporočilo Tomaža Terčka (youtube)