nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: V Novem mestu večmesečna zapora

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.10.2015 06:21

Na območju dela novomeške Kandijske ceste in stare Šmihelske ceste ob tamkajšnjem zdravstvenem domu, bolnišnici, novi urgenci, lekarni in bolnišničnem internem oddelku bodo v tednu do dveh uvedli predvidoma štirimesečno najprej popolno in nato delno zaporo prometa. Obvoz in dostop za pešce ter vozila na nujni vožnji bodo uredili.

ovomeški župan Gregor Macedoni je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da bodo na območju med internim oddelkom novomeške bolnišnice in bližnjim križiščem pri glavnem mostu čez Krko začeli prenavljati še zadnji odsek Kandijske ceste.

To so začeli prenavljati leta 2012, prenova zadnjega dela te državne ceste, ki jo dnevno prevozi 16.000 vozil, pa bo skupaj z davkom stala nekaj več kot 540.000 evrov. Nekaj več kot polovico zanjo bo prispevala država, razliko pa Mestna občina Novo mesto.

Hkrati s prenovo Kandijske ceste se bodo lotili starega dela Šmihelske ceste ob bolnišnici oz. ob novem urgentnemu bloku, v njegovo prenovo in položitev vseh potrebnih vodov pa bo občina skupaj z davkom vložila nekaj manj kot 190.000 evrov.

Macedoni je še dodal, da bodo popolno zaporo, takoj ko bo mogoče, nadomestili z delnimi zaporami, sicer pa je potek del odvisen tudi od vremenskim razmer in bližajoče se zime. Obvoze bodo uredili po okoliških cestah.

Novinarske konference se je udeležila tudi direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Mira Retelj, ki je končanje novega, skupaj z davkom nekaj manj kot sedem milijonov evrov vrednega urgentnega centra, ki so ga začeli graditi pred letom, napovedala za konec novembra.


Njegov tehnični pregled pričakujejo v začetku prihodnjega meseca, delovati naj bi začel januarja prihodnje leto.

Za novo urgenco so dobili nekaj manj kot 4,2 milijona evrov evropskega denarja, neka manj kot 740.000 evrov je prispevala država in razliko bolnišnica. V bolnišnični delež, ki znaša nekaj manj kot dva milijona evrov, je zajeta tudi gradnja prvega nadstropja novega urgentnega bloka, v katerem bo delovala bolnišnična skupna intenzivna terapija.

Oprema zanj naj bi stala dodatnih približno 14 milijonov evrov, ki naj bi jih v dveh polovicah, prihodnje leto in leta 2017, ko je predviden zaključek projekta, zagotovila država.

V nove prostore nameravajo preseliti tudi laboratorije in diagnostiko, staro stavbo internega oddelka pa naj bi prenovili in v njej uredili negovalno bolnišnico ter oddelek paliativne oskrbe. Njena prenova naj bi predvidoma stala približno štiri milijone evrov, je še povedala Retljeva.

Tiskovka