nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

Vinjeni kolesarja, motorist in traktorist

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.07.2016 12:31

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med vikendom spet imeli precej opravka z vinjenimi voznicami in vozniki v cestnem prometu. Med devetimi ekstremi sta se znašla tudi dva kolesarja, voznik mopeda in traktorist.

Prvega kolesarja so prometni policisti zaradi nezanesljive vožnje ustavili v kraju Mali Obrež. Njegovi nezanesljivosti je botroval tudi alkohol, saj je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,52 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Podobno so ugotovili tudi pri vozniku neregistriranega mopeda v Bojsnem, kje je rezultat bil 0,51 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Ponoči pa so v Brežicah naleteli na kolesarja z 0,93 mg/l alkohola v izdihanem zraku.

Z modrimi lučmi in sireno so v Podvinju ustavljali voznika kmetijskega traktorja, ki je kar peljal naprej. Ko so ga le uspeli ustaviti, so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 1,20 mg/l alkohola v izdihanem zraku (ali 2,5 promila).

Med vozniki osebnih avtomobilov je prednjačila voznica osebnega avtomobila, ustavljena na Bizeljskem – rezultat preizkusa alkoholiziranosti je pokazal 1,26 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Na območju Dolenjske in Posavja so ustavili še štiri voznike, ki so jim zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola odredili preizkus alkoholiziranosti. Pri vse je bil rezultat nad 0,31 mg/l alkohola.

Med njimi je bil tudi voznik, ki so ga policisti zalotili pri vijuganju na avtocesti iz Brežic proti Krškemu. Najprej so ugotovili, da je vozil po avtocesti po prazni pnevmatiki, ko so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, pa je slednji pokazal rezultat 0,86 mg/l alkohola v izdihanem zraku.

VSE UDELEŽENCE V CESTNEM PROMETU POZIVAMO K ODGOVORNEMU RAVNANJU IN UPOŠTEVANJU CESTNOPROMETNIH PREDPISOV

Letos je na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto v prometnih nesrečah umrlo 12 oseb (ena v enakem obdobju leta 2015). V štirih primerih je bil vzrok prometne nesreče neprilagojena hitrost. Pri tem vzroku ne govorimo le o bistvenih prekoračitvah hitrosti, ampak tudi o neprilagojeni hitrosti glede na razmere na cestah (mokro, spolzko vozišče) in neprilagojene hitrosti glede na sposobnosti voznika za vožnjo. Pri vzrokih sledijo nepravilna stran in smer vožnje (v treh primerih), izsiljevanje prednosti (v dveh primerih), po en primer pa nepravilen premik z vozilom, nepravilno ravnanje pešca in nedovoljen prevoz potnika na kmetijskem traktorju. Dejstvo je, da kar dva voznika osebnih avtomobilov, ki sta umrla v prometnih nesrečah, nista bila pripeta z varnostnim pasom. Motorist, ki je zaradi nepravilne strani vožnje izgubil oblast nad motorjem, padel in zaradi hudih poškodb umrl, pa med vožnjo ni uporabljal varnostne čelade.

Na območju PU Novo mesto je zelo zaskrbljujoče tudi tvegano ravnanje voznikov in voznic, ki vozijo pod vplivom alkohola. V petih mesecih leta 2016 je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč znašal 12,7%, kar je bistveno več, kot v primerljivem obdobju - pod vplivom alkohola je bilo 68 povzročiteljev, v letu 2015 pa 37. Pod vplivom alkohola sta bila tudi dva povzročitelja prometnih nesreč s smrtnim izidom, povprečna stopnja alkohola je bila več kot 1,2 promila. En povzročitelj prometne nesreče s smrtnim izidom je bil pod vplivom prepovedanih drog.

Policisti bodo nadaljevali s poostrenim nadzorom prometa in dosledno ukrepali zoper kršitelje cestnoprometnih predpisov. Vse udeležence v cestnem prometu pozivamo k odgovornemu ravnanju. Če bomo skupaj dosegli, da nihče ne bo vozil pijan, da bodo vsi upoštevali omejitve hitrosti, ki niso same sebi namen, da se bodo vozniki in potniki med vožnjo pripeli z varnostnim pasom zaradi svoje varnosti in ne zaradi policistov in upoštevali ostale cestnoprometne predpise, smo prepričani, da na naših cestah ne bo več hudih prometnih nesreč in smrtnih žrtev. To pa je tudi eden naših ključnih ciljev.