Robert Golob, Tina Gaber Svet24.si

FOTO: Robert Golob in Tina Gaber skupaj na ...

planinec Svet24.si

Astrološki športni vodič: oven naj teče, bik ...

1673943364-s2f18725-3-1673943289444 Necenzurirano

Spet težave z digitalizacijo: kje so tečaji za ...

grims zalec vrba preseren fb Reporter.si

Branko Grims se je klanjal Prešernu v družbi ...

Ilka Stuhec darja crnko Ekipa24.si

Velike težave v ekipe Ilke Štuhec! Ilkina mama ...

Princesa Diana naj bi bila s svojo dušo še vedno ob Harryju Odkrito.si

Pokojna Diana je spregovorila in mu povedala …

peter prevc Ekipa24.si

Grdo! Zelo nesramno! Nizkoten napad na Petra ...

Novice Ljubljana/Krško

Višje sodišče vrnilo odločanje o financiranju obratnega kapitala za Vipap okrožnemu sodišču

Piše: STA

Čas objave:
22.12.2021 18:15

Višje sodišče v Ljubljani je sodišču prve stopnje v vnovično obravnavo vrnilo odločanje o pogodbi za financiranje obratnega kapitala za družbo Vipap Videm Krško. Gre za pogodbo za financiranje obratnega kapitala v znesku 2,7 milijona evrov, ki bi ga zavarovali s hipotekarnim zapisom, je predsednica uprave Vipapa Milena Resnik pojasnila za STA.

Sodišče je v postopku prisilne poravnave nad dolžnikom Vipap Videm Krško o pritožbi dolžnika zoper sklep Okrožnega sodišča v Krškem glede predloga dolžnika za izdajo soglasja k poslu 15. decembra sklenilo, da se pritožbi ugodi.

Izpodbijani sklep se razveljavi in zadevo vrne sodišču prve stopnje v nov postopek, je razvidno iz sklepa višjega sodišča, ki ga je danes objavil Ajpes.

Gre sicer za poslovni model vnovičnega zagona proizvodnje v Vipapu, ki vključuje tudi finančno konstrukcijo pridobitve obratnega kapitala v višini sedem milijonov evrov.


Po podatkih Resnikove so jim pri tem kupci s predplačili v treh do sedmih dneh po odpremi naročila zagotovili 4,3 milijona evrov. Uspelo jim je pridobiti tudi poslovnega partnerja CNG, ki je pripravljen v zagon proizvodnje in s ciljem dolgoročnega sodelovanja zagotoviti približno tri milijone evrov. CNG je tudi zakupil 30 odstotkov Vipapove proizvodnje.

Okrožno sodišče v Krškem je nato konec novembra sklenilo, da zavrne Vipapov predlog za izdajo soglasja k sklenitvi pogodbe z omenjenim avstrijskim podjetjem Central National Gottesman Europe (CNG).

Vipap je sicer ne glede na to nadaljeval s svojimi dejavnostmi in 30. novembra ter 1. decembra, potem ko je ta julija zastala, vnovič pognal proizvodnjo.

V krški papirnici, ki je v češki lasti, je sicer proizvodnja stala od julija, delavci pa so bili na čakanju. Po svetu delavcev sredi oktobra so predstavniki delavcev povedali, da se vodstvo družbe ukvarja s pripravami na ponovni zagon proizvodnje, kar zaposleni podpirajo.