ivan-zidar, pogreb Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Žalah slovo od Ivana Zidarja

jelko kacin Svet24.si

Kacin: Kaj starost hospitaliziranih in grožnja ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

gardsko-jezero, tragedija Svet24.si

FOTO: 25-letni Greti odtrgalo nogi, Umbertu ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

free hess Odkrito.si

Nikoli ne pustite priprtih vrat v otroško sobo, ...

Clipboard02 Odkrito.si

MARJAN NOVINA: "Moj ni dolg, je pa majhen"

Novice Ljubljana

Vlada na pomoč vinarjem in dopolnilnim dejavnostim na kmetiji

Piše: STA

Čas objave:
19.03.2021 06:37

Vlada je na sprejela odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka v proizvodnji vina, ki je zlasti posledica nezmožnosti prodaje zalog in zmanjšanja obsega prodaje zaradi drugega vala epidemije covida-19. Z enakim namenom bo pomagala tudi nosilcem dopolnilnih dejavnosti na kmetiji.

Ponovno zaprtje gostinskih in turističnih dejavnosti v jesenskem drugem valu epidemije se zelo pozna tudi pri prodaji vina. Podatki Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja in Kmetijskega inštituta Slovenije kažejo, da se je dohodek od prodanega vina v zadnjih treh mesecih lani v primerjavi z enakim obdobjem preteklih treh let zmanjšal za 30,02 odstotka.

Podobno se je lani poslabšal položaj pridelovalcev grozdja. S tem je izpolnjen pogoj za uvedbo finančnega nadomestila v skladu s sedmim protikoronskim zakonom, so po seji vlade sporočili s kmetijskega ministrstva.

Do finančnega nadomestila zaradi izpada dohodka v proizvodnji vina so upravičeni nosilci kmetijskih gospodarstev, ki so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina, ter so lani proizvedli vsaj 4000 litrov vina. Nadomestilo znaša 938,11 evra na hektar.


Med upravičence so pod enakimi pogoji dodani tudi nosilci, ki imajo s kletmi sklenjeno pogodbo o trajnem poslovnem sodelovanju za oddajo grozdja. Nadomestilo zanje znaša 327,73 evra na hektar.

Po podatkih registra pridelovalcev grozdja in vina je obojih upravičencev skupaj približno 2250, obdelujejo pa približno 8900 hektarjev vinogradov. Najvišja višina podpore na upravičenca je omejena na 20.000 evrov, upoštevalo se bo tudi morebitno uveljavljanje mesečnega temeljnega dohodka. Na ministrstvu tako ocenjujejo, da bo za ta ukrep potrebnih do 3,7 milijona evrov sredstev.

Odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka nosilcem dopolnilnih dejavnosti na kmetiji zaradi posledic drugega vala epidemije covida-19 pa določa, da so upravičenci do pomoči nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji, ki so imeli dovoljenje za to najpozneje na dan 1. september 2020.

Izpad njihovega dohodka v obdobju od 1. oktobra 2020 do 31. januarja 2021 na kmetijskem ministrstvu ocenjujejo na 1,54 milijona evrov. Težave se kažejo zlasti na področju dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, ki so povezane s turizmom na kmetijah. Večji izpad imajo tudi dopolnilne dejavnosti, povezane s prodajo proizvodov šolam, vrtcem in drugim organizacijam, ki sicer zagotavljajo prehrano, so zapisali.