Janez Janša Svet24.si

Premier za pošiljanje pisem porabil 334 ...

Brad Pitt Svet24.si

To je nova izbranka Brada Pitta

rado mulej Svet24.si

Rado Mulej je pri rosnih 44 letih postal dedek!

janez jansa ek Reporter.si

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni ...

20210527-01061753 Necenzurirano

Operacija Sava: dokument, ki Počivalška & Co. ...

dm1 Njena.si

Sveža resnica o skrivnostnem možu z masko

gloria kotnik Ekipa24.si

SLOVENSKA OLIMPIJKA z zapisom, ki odmeva! Njene ...

Novice Ljubljana

Vlada na pomoč vinarjem in dopolnilnim dejavnostim na kmetiji

Piše: STA

Čas objave:
19.03.2021 06:37

Vlada je na sprejela odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka v proizvodnji vina, ki je zlasti posledica nezmožnosti prodaje zalog in zmanjšanja obsega prodaje zaradi drugega vala epidemije covida-19. Z enakim namenom bo pomagala tudi nosilcem dopolnilnih dejavnosti na kmetiji.

Ponovno zaprtje gostinskih in turističnih dejavnosti v jesenskem drugem valu epidemije se zelo pozna tudi pri prodaji vina. Podatki Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja in Kmetijskega inštituta Slovenije kažejo, da se je dohodek od prodanega vina v zadnjih treh mesecih lani v primerjavi z enakim obdobjem preteklih treh let zmanjšal za 30,02 odstotka.

Podobno se je lani poslabšal položaj pridelovalcev grozdja. S tem je izpolnjen pogoj za uvedbo finančnega nadomestila v skladu s sedmim protikoronskim zakonom, so po seji vlade sporočili s kmetijskega ministrstva.

Do finančnega nadomestila zaradi izpada dohodka v proizvodnji vina so upravičeni nosilci kmetijskih gospodarstev, ki so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina, ter so lani proizvedli vsaj 4000 litrov vina. Nadomestilo znaša 938,11 evra na hektar.


Med upravičence so pod enakimi pogoji dodani tudi nosilci, ki imajo s kletmi sklenjeno pogodbo o trajnem poslovnem sodelovanju za oddajo grozdja. Nadomestilo zanje znaša 327,73 evra na hektar.

Po podatkih registra pridelovalcev grozdja in vina je obojih upravičencev skupaj približno 2250, obdelujejo pa približno 8900 hektarjev vinogradov. Najvišja višina podpore na upravičenca je omejena na 20.000 evrov, upoštevalo se bo tudi morebitno uveljavljanje mesečnega temeljnega dohodka. Na ministrstvu tako ocenjujejo, da bo za ta ukrep potrebnih do 3,7 milijona evrov sredstev.

Odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka nosilcem dopolnilnih dejavnosti na kmetiji zaradi posledic drugega vala epidemije covida-19 pa določa, da so upravičenci do pomoči nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji, ki so imeli dovoljenje za to najpozneje na dan 1. september 2020.

Izpad njihovega dohodka v obdobju od 1. oktobra 2020 do 31. januarja 2021 na kmetijskem ministrstvu ocenjujejo na 1,54 milijona evrov. Težave se kažejo zlasti na področju dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, ki so povezane s turizmom na kmetijah. Večji izpad imajo tudi dopolnilne dejavnosti, povezane s prodajo proizvodov šolam, vrtcem in drugim organizacijam, ki sicer zagotavljajo prehrano, so zapisali.