stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

VIDEO&AVDIO&FOTO: Voziti je začel brezplačni električni avtobus Leon

Piše: STA/MO Novo mesto

Čas objave:
25.05.2020 14:08

Po novomeškem mestnem jedru je danes začeli voziti manjši električni avtobus za pet potnikov, ki so ga po rojaku in olimpioniku Leonu Štuklju na tamkajšnji občini poimenovali Leon. Mestna občina Novo mesto je zanj odštela 55.000 evrov, štiri petine naložbe bo pokrila z denarjem Eko sklada. Sredstva za njegovo delovanje bo zagotovila v proračunu.

Po opravkih v mestnem jedru odslej z Leonom.jpg
Po opravkih v mestnem jedru odslej z Leonom
Foto: MO Novo mesto

Novomeški župan Gregor Macedoni je ob Leonovi prvi vožnji povedal, da so avtobus kupili na pobudo upokojencev in gibalno oviranih občanov. Vozilo ga bo pet voznikov. Avtobus je mogoče naročiti prek telefonske številke 031 663 067, dovolj pa je tudi, da potniki pomahajo vozniku.

Gre tudi za medgeneracijsko pomoč, ki se pridružuje prostovoljskemu sistemu mestnih prevozov Rudi. Prevozi so brezplačni, je še dodal župan.

Po podatkih novomeške občine bo Leon pokrival širše območje novomeškega mestnega jedra. Vozi krožno z novomeških avtomobilskih parkirišč oz. od parkirišča na Novem trgu prek Rozmanove ulice, Glavnega trga in Kandijskega mosta do peščenega avtomobilskega parkirišča v Kandiji in parkirišča na Trdinovi ulici. Od tam se po navedeni poti vrača na Novi trg.

55.png
Župan MO Novo mesto Gregor Macedoni
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Med delovniki vozi med 8. in 15. uro ter v soboto med 8.30 in 13. uro. Njegov vozni čas - določenega voznega reda nima - bodo po potrebi prilagodili. Vožnja je možna ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, zato bo v tem času Leon lahko sprejel le po enega potnika na vožnjo.

Po besedah strokovnega sodelavca za mobilnost novomeške občine Gregorja Muhiča sta prednosti takšnega avtobusa njegova majhnost in tiho delovanje.

55.png
Novomeški Leon
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Mestna občina Novo mesto s tem nadaljuje trajnostno nadgradnjo sistemov javnega prometa, ki za zdaj obsega sistem za prevoze starejših in invalidov Rudi ter sistem za izposojo koles GoNM, v načrtu pa sta tudi že sistema za souporabo vozil in prevoze na klic.

55.png
Mini bus Leon na Glavnem trgu
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Novomeški župan Gregor Macedoni o malem mestnem avtobusu Leonu