požar, poskus-uboja, ljutomer Svet24.si

FOTO: Požig in poskus uboja v Ljutomeru

Milan Kučan Svet24.si

Kučan razočaran nad Pahorjem

jozef horvat bobo Reporter.si

Novi šok v NSI: Jožef Horvat ni več v igri za ...

soča, 13-letnik, utopitev, kajakaški klub Svet24.si

Utopitev v Soči: deček se je zataknil za večji ...

balskanski bojevnik, dragan tošić Necenzurirano

Lovke afere komunalno blato vodijo do Balkanskega ...

vesoljec Odkrito.si

Znanstveniki določili 29 planetov, s katerih nas ...

TELEFON_Galaxy A72_NAJSTNICA (3) Najstnica.si

Vse, kar potrebuješ, v enem telefonu

Novice Mirna

Z avtodomom po Sloveniji

Piše: R.K.

Čas objave:
11.06.2021 08:40

Zadnje leto ni prizaneslo tistim, ki se ukvarjajo s turizmom, hkrati pa se je povečalo zanimanje za potovanje z avtodomi. Prav zato je pomembno, da so postajališča/parkirišča za avtodome urejena in da so popotnikom odlično izhodišče za raziskovanje okolice.

Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji je projekt, ki se je junija 2014 začel na Mirni in do danes je občina Mirna vodilna občina edinstvene skupnosti občin, ki se zaveda, da je popotnik z avtodomom dobrodošel gost, ki bo z veseljem in radovednostjo raziskoval tudi Slovenijo, če bo imel primerno mesto za postanek in prenočevanje ter seveda možnost nepozabnega doživetja.

z-avtodomom-po-sloveniji
Z avtodomom po Sloveniji
Lapego

Drugi četrtek v juniju je bil tudi letos namenjen rednemu letnemu srečanju občin-partneric v tem projektu, tokrat le virtualno. Osrednja točka je bila nova spletna stran in kratek pregled aktivnosti v MPZA SLO v letošnjem letu, s poudarkom na povezovanju s proizvajalci avtodomov v Sloveniji. Vodja projekta in župan Občine Mirna Dušan Skerbiš: »Začeli smo z omejenim številom prijavljenih občin, danes imamo vključenih 79 občin. Želja in naloga
nas kot vodilne občine-partnerice v mreži postajališč pa je, da v nekaj prihodnjih letih uspemo prepričati vse slovenske občine, da sodelujejo, ne samo s projektom, ampak predvsem z možnostjo oskrbe avtodomarjev v vseh slovenskih občinah.« 

z-avtodomom-po-sloveniji
Z avtodomom po Sloveniji
Lapego

Proizvajalci avtodomov v Evropi so polno zasedeni, v prihodnjih letih pričakujejo, da bodo prodali do 300 tisoč vozil letno, kar pomeni, da bi lahko bilo v desetih letih skoraj tri milijone novih vozil v prometu. V občinah se na povečano število popotnikov z avtodomi lahko pripravijo z urejenimi lokacijami za njihov postanek – trenutno jih je v mreži več kot 160, ki so različno opremljene, vse pa so odlično izhodišče za raziskovanje. 

z-avtodomom-po-sloveniji
Z avtodomom po Sloveniji
Domen Laznik

V projektu Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji trenutno sodelujejo občine Ajdovščina, Ankaran, Apače, Bled, Braslovče, Brežice, Celje, Cerknica, Cerkvenjak, Divača, Dobje, Dobrepolje, Dobrovnik, Domžale, Dravograd, Gornja Radgona, Grosuplje, Hoče-Slivnica, Hrpelje-Kozina, Ivančna Gorica, Izola, Kamnik, Kidričevo, Kočevje, Koper, Kostanjevica na Krki, Kozje, Kranj, Kranjska Gora, Krško, Lenart, Ljubljana, Ljutomer, Loška dolina, Lovrenc na Pohorju, Markovci, Metlika, Miren-Kostanjevica, MirnaMokronog-Trebelno, Moravske Toplice, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Odranci, Ormož, Pesnica, Pivka, Polzela, Prebold, Ptuj, Radenci, Ribnica, Ribnica na Pohorju, Ruše, Semič, Sevnica, Sežana, Slovenj Gradec, Središče ob Dravi, Straža, Šentilj, Šentjur, Škocjan, Škofja Loka, Šmarje pri Jelšah, Šmarješke Toplice, Trbovlje, Trebnje, Tržič, Velenje, Velike Lašče, Vitanje, Zagorje ob Savi, Zreče, Žalec, Železniki, Žiri, Žužemberk.