profimedia-0778195429 Svet24.si

ZDA in Rusija enotni, da vojna Ukrajini lahko ...

prehitra vožnja Svet24.si

Med Rogozo in Framom zapravil 1200 evrov

B60K0632 Necenzurirano

Zakaj Darko Horvat rešuje očeta kozmodiska? ...

rtvs rtv slovenija m24 Reporter.si

Golob obžaluje, ker se RTVS ni lotil politično ...

bogatinov Ekipa24.si

Znana je kazen za Oliverja Bogatinova zaradi ...

Lucijan Lipovšek Njena.si

MasterChef: Lucijan se je vrnil v objem svojega ...

doncic Ekipa24.si

Ni počitka za Dončića! Glejte kje in kako se je...

Novice Zidani Most/Radeče

Za cesto Hrastnik-Zidani Most potekajo odkupi zemljišč

Piše: STA

Čas objave:
12.01.2020 19:49

Za težko pričakovano cesto Hrastnik-Zidani Most in spremenjeno traso ceste Rimske Toplice-Zidani Most-Radeče, ki bosta zagotovili hitrejšo in varnejšo povezavo osrednje Slovenije s Posavjem, trenutno potekajo odkupi zemljišč in objektov. V pripravi je tudi dopolnitev državnega prostorskega načrta, so povedali na direkciji za infrastrukturo.

Pojasnili so tudi, da bodo dela potekala etapno. Predvideno je, da se bo gradnja prve etape, ki zajema gradnjo mostu čez Savo v Hrastniku z navezavo na obstoječo cesto, začela leta 2022 in končala leto dni pozneje.

V sklopu rekonstrukcije ceste, ki trenutno poteka po levem bregu Save in je, čeprav nedavno posodobljena, na mestih tako ozka, da je potreben izmeničen promet, je predvidena gradnja enega križišča in šestih priključkov, zgradili bodo tudi štiri deviacije cest dolžine do 700 metrov, tri mostove čez Savo v dolžini od 132 do 235 metrov, 36 prepustov širine od enega do pet metrov ter tri nadvoze prek železniške proge Zidani most-Ljubljana.

V načrtu je tudi opustitev in rekultivacija treh obstoječih nivojskih prehodov prek železniške proge, ureditev obstoječega podvoza pod železnico do ulice Za Savo v Hrastniku, gradnja podporne in oporne konstrukcije na celotni trasi ceste višine do devet metrov ter ureditev avtobusnih postajališč na začetku trase v Hrastniku, Krnicah in Šavni Peči.

Spremljajoča rekonstrukcija državne ceste Rimske Toplice-Zidani Most-Radeče medtem predvideva gradnjo enega križišča in treh priključkov, zgradili bodo tudi most čez reko Savo dolžine 160 metrov, obstoječa podvoza pod železniško postajo Zidani Most bodo nadomestili z novima, v načrtu je tudi gradnja nadvoza čez tovorno postajo Zidani Most ter gradnja podporne in oporne konstrukcije.

Direkcija za infrastrukturo je navedla, da je osnovni cilj načrtovane ureditve ceste Hrastnik-Zidani Most izboljšanje prometne varnosti, saj obstoječa cesta zaradi neustreznih elementov ceste, preozkega vozišča, prenizkih in preozkih podvozov ter nivojskih križanj z železnico predstavlja ozko grlo in ne zagotavlja nemotenega in varnega prometa.

Vrednost skupne naložbe na direkciji ocenjujejo na 120 milijonov evrov.

Projekt je sicer povezan z načrtovano gradnjo hidroelektrarne (HE) Suhadol, ene od treh predvidenih zasavskih HE na srednji Savi, zato je že dana pobuda za spremembo državnega prostorskega načrta, v katerega je vključena tudi sprememba lokacije hidroelektrarne. Za to, da bi projekt HE na srednji Savi sploh stekel, je sicer najprej treba skleniti koncesijsko pogodbo, kar se pričakuje že dolgo časa. Tudi zaradi tega je časovnica tega velikega energetskega projekta premaknjena precej v prihodnost.

Bo pa spomladi, če ne bo preveč zapletov pri izboru izvajalca, stekla rekonstrukcija ceste Zidani Most-Radeče. V sklopu projekta je predvidena rekonstrukcija najbolj kritičnega odseka ceste v dolžini 1,2 kilometra, kjer je precej načeta prometnica stisnjena med železniško progo Zidani most-Dobova in reko Savo.