stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Ivančna Gorica/Višnja Gora

Za sanacijo po požaru v Višnji Gori zbranih dobrih 70.000 evrov

Piše: STA

Čas objave:
26.02.2021 18:31

Občina Ivančna Gorica je danes predstavila izvedena dela in finančno poročilo o porabi zbranih sredstev za sanacijo po januarskem požaru v Višnji Gori. Ocenjena vrednost popravila je preko 100.000 evrov, do danes pa so zbrali 72.000 evrov, zato bo občina pokrila razliko, je danes povedal pravi župan Dušan Strnad.

Konec januarja je v mestnem jedru Višnje Gore izbruhnil večji požar, ki je popolnoma uničil ostrešja treh stanovanjskih stavb, brez strehe nad glavo je ostalo enajst ljudi. Župan Strnad je na novinarski konferenci na ploščadi v mestnem jedru Višnje Gore povedal, da jim je skupaj uspelo narediti, kar se je še pred mesecem dni zdelo nemogoče. Sanacija je po njegovi oceni stekla izjemno hitro in strokovno, so sporočili z občine.

Na objektih so v celoti obnovili ostrejše, zidovi so statično pregledani in toliko varni, da lahko nadaljujejo dela znotraj objektov. "Čaka nas še veliko trdega dela, tako nas kot lastnike hiš, da se bodo stanovalci v bližnji prihodnosti že lahko vrnili v svoje domove," je dejal.

Ker so bila stanovanja zelo poškodovana in neprimerna za bivanje, so skupaj s štabom civilne zaščite in krajevno skupnostjo (KS) Višnja Gora stanovalcem po županovih navedbah zagotovili začasno bivališče. Ustanovljena je bila tudi delovna skupina pod vodstvom poveljnika CZ Ivančna Gorica Jožeta Kozinca, ki vse koordinira vodenje del pri odpravljanju posledic nesreče.

Večja delovna akcija je sicer stekla že dan po požaru, odprt pa je bil tudi TRR račun KS Višnja Gora za zbiranje sredstev ob požaru. Poleg številnih prostovoljcev in gasilcev je na pomoč priskočilo veliko podjetij, sosednje občine in razne organizacije. Organiziranih je bilo tudi nekaj humanitarnih dogodkov za zbiranje sredstev.



"Do danes je zbranih 72.000 evrov, kar pomeni, da smo tudi ob tem dejanju stopili skupaj," je povedal Strnad. Poudaril je še, da zbranih sredstev ni dovolj, saj je ocenjena vrednost popravila preko 100.000 evrov. Razliko bo pokrila občina iz proračunske rezerve.

Omenil je še dobro sodelovanje z Območnim združenjem Rdečega križa Grosuplje in Zavodom za varstvo kulturne dediščine, saj je mestno jedro zaščiten kulturno-zgodovinski spomenik. Povedal je še, da tega ne bi bilo možno storiti, če ne bi naleteli na izjemen posluh lokalnih podjetij in ekipo izvajalcev za ostrešja podjetje Mehlin, ki je v težkih vremenskih razmerah v rekordnem času postavilo novo ostrešje.

Kozinc je povedal, da je štab civilne zaščite povezovalni člen med gasilci, občino, krajani in izvajalci del. "Lahko rečem, da je zgodba iz Višnje Gore primer dobre prakse, kako pomagati sočloveku v nesreči," je rekel.

Predsednik sveta KS Višnja Gora Janko Zadel je poudaril, da je starodavno mestno jedro pokazalo svoje razsežnosti nevarnosti sploh pri morebitnih požarih. Ob tej priložnosti se je zahvalil vsem meščanom, ki so priskočili na pomoč takrat, ko je bilo to najbolj potrebno.